Кирил Добрев пред Топ Преса : Истината е, че единствената ми лична политическа амбиция е един ден да бъда кмет на Гоце Делчев

Кирил Добрев

Интервю с народния представител от „Коалиция за България“ – Кирил Добрев пред вестник Топ ПРЕСА – югозападният таблоид и информационна агенция www.toppresa.com

Niki, Kiril, Antoniq i Ema

Визитка: Кирил Николаев Добрев е роден на 18.04.1972г. Женен, с две деца. Завършил е МГУ специалност Хидрогеология и инженерна геология и УНСС специалност Финанси. Народен представител от 2005 година. Лидер на партийната организация в най-голямата област – Софийска. Зам.-председател на Комисията за борба с корупция и конфликт на интереси; член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

 Интервюто взима: Веселин СТАМЕНОВ

 – Господин Добрев, давате интервю за нашия вестник на паметната дата 9 май. Ето защо искам да започнем това интервю с една съпоставка. Ден на победата в Русия и Ден на Европа. Кой от двата паметни дни е по-важен за България и как виждате страната ни в отношенията й с Русия и като член на европейския съюз? Къде сме на геополитическата карта, според депутата Кирил Добрев?

За всички онези, които ни делят на русофили и русофоби, на прозападно и произточно настроени само ще припомня, че днес няма как да празнуваме Деня на Европа без да признаваме и деня на победата на Русия над хитлерофашистка Германия. За вашите млади читатели да припомня – 22 милиона жертви дава Русия във Втората световна война. Ако трябва да говорим в контекста на евроизборите и кризата в Украйна искам да припомня думите на Мартин Шулц, че Европа е онзи мирен проект срещу лудостта съседни държави да воюват помежду си и никога не трябва да го забравяме. Мястото на България е точно тук, на входа на Европа, там, където ръце трябва да си подадат Русия и ЕС. Наша основна задача е отстояването на националните ни интереси. В тях влизат всички западни инвестиции, строителството на американски реактор в Козлодуй, така и изграждането на руския проект Южен поток. Всички те са жизненоважни за икономиката на България.

– В предизборен период сме, на прага на избори за европейски парламент. Какво е най-важното послание, което ще отправите пред нашите читатели преди да вземат своето решение за кого да гласуват?

Не знам каква част от вашите читатели се вълнуват от европейската тематика, но съм убеден, че 98% от тях ще гласуват не заради Лисабонската стратегия, а за това, което се случва в България. Тези избори, които предстоят, са оценка за това – дали правителството се справя. Дали бизнесът работи по-спокойно. Дали законовите промени, които направихме за потребителския креди, за търговските вериги, позволяват на българите да живеят по-добре. Има опасност обаче отново да се удавим типично по български в скандалите и кампанията да изгуби своя смисъл. Моето ясно послание е да гласуват, защото този, който не гласува, после няма право да критикува.

– За Кирил Добрев БСП е:

– кауза

– кариера

– дълг

– съдба

…или всичко в едно? Споделете ни чисто човешките ви чувства към партията и нейната дейност, принципи, правила и пр.

 БСП като кауза, дълг, съдба

 Тези, които ме познават, знаят, че никога не предавам кауза, идея и приятели. Левите ценности – свобода, равенство, справедливост като каузата. Знам, че през дългия си път човечеството не е измислило нищо по-справедливо от това. Идеята – БСП като партия на повече от 120 години може да бъде предавана от поколение на поколение. БСП е партията на бай Киро, на баща ми, на мен. Сигурен съм, че нашето поколение може да я промени така, че тя да бъде избрана и от поколението на сина ми. Ако трябва да бъде откровен никога не съм си представял, че ще стана политик. Още повече и сега във вида, в който ме виждате съм далеч от стандартното възприемане за това. В голяма степен това, че избрах политиката е изпълнен дълг към баща ми, защото той си отиде твърде рано – едва на 52. Впоследствие обаче усещам, че тази работа се превръща в съдба и мога да кажа, че съм 4-то поколение политик. Ще цитирам по памет – да не се интересуваш от политика е все едно давещ се да каже, че не му пука от водата. Политиката е начин, по който можеш да променяш живота на хората, защото всичко опира до политика – от таксата за детската градина до строителство на нови ядрени мощности и високи технологии.

Чувства към БСП

 Към БСП има много упреци. Ние сме силно мразени и до болка обичани, но винаги когато БСП дойде на власт, бедните, онеправданите имат от нас очаквания – очаквания за по-добър живот. Затова сме най-голямата лява партия на политическата сцена толкова много години. Гордея се, че това е моята партия. Най-трудното е да имаш толкова дългогодишна история и винаги да си актуален. Затова често казвам, че дълг на нашето поколение е да промени БСП и да я направи модерна лява партия, която да бъде избрана и от тези, които идват след нас. Така се прави политика с перспектива. Другото е временна мода – един сезон и чао.

 Кариерата и БСП

 Относно кариерата никога не съм приемал БСП като ескалатор в мола, по който мога да се кача от първия на третия етаж. Аз имам биография и преди да стана народен представител. За разлика от други политици имам професия – хидрогеолог, завърших и финанси. Работел съм всичко. Животът ме е принудил, на 25 години останах сам. Бил съм портиер, касиер, финансов брокер – винаги съм се занимавал с бизнес. 2000 година бях първият, който се яви на търг в Агенцията по приватизация, повтарям търг с явно наддаване и купих с голям кредит и риск ВЕЦ – Топлика. Гордея се, че към днешна дата усилията си заслужаваха. Реализирал съм и един модерен хидровъзел с няколко мини ВЕЦ-а на р. Туфча. Осигурил съм спокойствието на семейството ми и мога да се занимавам с политика. Чувствам се реализиран и извън нея.

– Като говорим за кариера какъв е бизнесът Ви в Гоце Делчев? Слуховете свързват Вашето име с много дейности.

– Подозирам и че след това интервю слуховете няма да спрат. Но за тези, които искат да знаят истината, тя е: моят бизнес е свързан единствено и само с производството на електрическа енергия. До 2006 година имах отношение към дискотека Бандера роса. Впрочем, аз се гордея, че в най-седесарските години направих дискотека, която се казва червено знаме. Вътре беше оформена като библиотека, където присъстваха томовете от Карл Маркс през Ленин, Георги Димитров, Тодор Живков и цялата посттоталитарна литература. Бай Киро едва го преживя. А, като изненада за гостите, над дансинга имаше 4-метрова червена петолъчка. Да виждате нещо от моя почерк в сегашната дискотека? Към днешна дата нямам отношение към този обект. Нямам строителна фирма, не търгувам с горива, нямам магазини за телефони и не продавам фалшив алкохол и дрога. Нямам подставени лица в Гоце Делчев. Всичко, което правя, държа да е успешно и моето име е гарант – нищо, че някои се завиват с него като с родопско одеяло.

– Тук е мястото да задам въпроса какво ви е отношението към политическия проект АБВ? В предаването „ Всяка неделя“ споменахте, че дядо ви – бай Крил от Гоце Делчев, ви е дал завет никога да не предавате партията. Това означава ли, че лидерите на АБВ и създателите й са предатели спрямо столетницата? Какво е вашето послание към тях в личен и в професионален план?

Аз съм един от учредителите на АБВ през 2011 година. Проектът АБВ като нова, широка коалиция в ляво ме вдъхнови. Но не можеш да правиш нещо в ляво без БСП. Първанов, както и аз, и много други, искахме промяна в БСП, но промяната трябва да стане отвътре, а не чрез натиск отвън. Той  нямаше търпението.

– Време е за личните въпроси. Какво е първото нещо, за което се сеща депутатът Кирил Добрев, като чуе името на град Гоце Делчев? Спомени от детството, най топлите и вечните… Приятели, познати и всичко, свързано с Гоце Делчев… в личен план.

Mariana, Niki, Elka

– За всички онези, които не знаят, майка ми Елка е от Комсала, а баща ми от Калапотската махала. Аз съм 100% „обременен” с Неврокоп. Като дете съм сменил всички детски градини в града, защото бях палав. Не знам дали е за хвалба, но бях първият 6-годишен ученик в Гоце Делчев. Учих във Второ основно училище. Класна ми беше другарката Маркова. Съученик съм с Крум Стойков, Краси Пейчева и други набори. После ме преместиха в София, но на всеки 15-ти юни следобед с автобуса в 14:40 ме изпращаха за Гоце Делчев. На всеки 14-ти септември, подстриган и с комплект нови тетрадки дядо Киро ме изпращаше за София. Най-милите и трогващи ме спомени са ми от ГРАДА. Играхме на стражари и апаши по старото гробе и крадяхме череши от Горилата. От Гоце Делчев са и най-истинските ми приятели, с които поддържам връзка и до днес.

– Баща ви Николай Добрев е икона в съвременната история на българската държавност. Повечето обикновени хора дори го наричат „спасителят“! Каква е емоцията в душата ви, живеейки със съзнанието, че той може би пожертва себе си в името на българската държава и сигурност? Как се чувствате от факта, че цял живот ще живеете в сянката му и дирите му в българската политика , които няма как да бъдат заличени, предвид неговото дело?

N. Dobrev

– Баща ми беше номер 1 и както времето показва не само за мен и семейството ми. Когато върна мандата, за едни беше предател, за други – спасител. Факт е, че 17 години по-късно тези, които го смятаха за предател, „изтекоха” в канала и никой не си спомня за тях, а на мен до ден днешен ми стискат ръката и ми казват каква велика постъпка е извършил баща ми. Да носиш името, да бъдеш син на Николай Добрев е изключителна отговорност, но и удобна мишена за всеки, който е нямал повод да харесва него и откровено не харесва мен. Атаките срещу мен започнаха 3 месеца след смъртта на баща ми – бях трафикант, приятел на Марко Милошевич, ортак на Саддам Хюсеин, от по-миналата и приближен на Сретан Йосич. Не, не става и няма да мине идеята, че баща ми е успял във всичко, но се е провалил с мен.

– Костадин Павлов от град Гоце Делчев, ни изпрати въпрос към вас, в който директно ви критикува: Защо дейността на Кирил Добрев липсва в родния край на баща му? Гоце Делчев има нужда от човек като Добрев, който наистина може да направи много и да помага много. Името му „работи“ във всяка една къща на града. Този авторитет може да се ползва!

– Аз съм човек с памет. За политиката ме откриха Владо Москов и Тошо Радулов. Те бяха гаранти за мен, докато бях общински съветник в Гоце Делчев. Надявам се, че не съм ги изложил. Щастлив съм, че днес мога да работя с чичо Тошо в парламента. Отново благодарение на тях в Гоце Делчев има и много млади перспективни кадри като Богдан Боцев, Димитър Бояджиев, Ивана Влахова и много други. А иначе, за г-н Павлов искам да кажа, че и до ден днешен не спирам да работя за града. Това, че не съм го афиширал до сега е само, защото го приемам като мой дълг. Като започнем с всички средства, които са отпускани допълнително за общината, минем през игрището за мини футбол и завършим с предстоящото строителство на спортната зала. Подкрепям всяка инициатива, която касае моя град. Всяка седмица при мен има хора от Гоце Делчев с някаква задача. Колкото и нескромно да прозвучи, навремето баща ми помогна на Пирин Гоце Делчев да влезе в Б група, а аз имам отношение по влизането  на отбора в А група. Никога няма да се откажа и забравя  Гоце Делчев. Истината е, че единствената ми лична политическа амбиция е един ден да бъда кмет на Гоце Делчев. И ще стана.

– Величка Делигьозова от град Гоце Делчев пита: Какви са отношенията на Кирил Добрев с Георги Първанов? Вярно ли е, че Първанов е охладнял, предвид факта, че Добрев не подкрепи проекта АБВ?

– С Георги Първанов имаме прекрасни приятелски отношения. Той е кръстник на моята дъщеря. Често сме заедно на семейни празници в Ковачевица, Лещен, Гоце Делчев. Към днешна дата с него не говорим за политика, за да не се напрягаме. Сигурен съм обаче, че в сърцето си той си остава бесепар.

– Райна Карамфилова от град Гоце Делчев: Идва ли си често при роднините в Гоце Делчев? Грижи ли се за тях?

– Не идвам толкова често, колкото ми се иска. Опитвам се да им осигуря всичко, всичко от което имат нужда. Баба Личка е на 92, дядо Киро на 96, а баба Марче – почти 90. Да са ми живи и здрави, обичам и ги уважавам много. Няма да ги изоставя.

– Кирил Шумналиев от Благоевград: Как ще коментира господин Добрев вътрешнопартийните битки и междуличностните конфликти в БСП? В Пиринско има подобни случаи, те пречат на партията! Има ли механизъм на национално ниво, който да ги парира и неутрализира?

– БСП е голяма партия. Младен Червеняков каза, че е акционерно дружество. Аз не бих използвал икономически термини в партийното строителство. Факт е обаче, че БСП е единствената партия, в която има повече от една или две ярки фигури. Нормално е между тях да възникват конфликти, но винаги на първо място трябва да поставяме интересите на партията. Последните години обаче проблемът се засили, защото на места естествените лидери бяха заменени с назначени от централата „верни” хора. Има механизъм за преодоляването на този проблем и това е пряката демокрация – когато всички ние, партиен елит и редови членове избираме кой да ни води и заедно да участваме във вземането на решения.

– Ирина Милкова от Сандански пита: Прекалено зависима ли е столетницата от ДПС? Какво е мнението на господин Добрев?

Ако трябва да бъдем откровени, социалният профил на тези, които гласуват за БСП и ДПС е един и същ. Аз не разделям хората на религиозен принцип. Друг е въпросът за политическите елити и пропастта, която допускат между тях и собствения им електорат. Няма зависимост на моята партия от ДПС, има дефицит на характер. И аз имам забележки към коалиционната ни политика, но за разлика от други колеги търся проблемите при нас, а не обвинявам ДПС. Ние сме доказали, че имаме коалиционна култура, но само от нас зависи до къде стига цената на компромиса.

– Вълчо Кирилов от Симитли: Баща му беше един от най-добрите министри на вътрешните работи от 89-та насам. Според Кирил, чисто хипотетично, как би реагирал баща му при случай като този в Лясковец и как би коментирал Цветан Цветанов като министър. Убеден съм, че Кирил познава баща си добре и да се опита да пресъздаде неговото поведение при така поднесените обстоятелства. Ще бъде много интересно…

Първо, поздрави на кмета на Симитли – Поли. Ако беше жив баща ми, без значение дали е в управление или опозиция, нямаше да допусне в никакъв случай недоразумението Цветанов. Той е най-голямата обида за системата на МВР и това са ми го споделяли полицаи от всякакъв ранг. Инцидентът в Лясковец е доказателство за пропуските, допуснати в системата през годините. Не може да няма стиковка между екипа, който прави оглед, Областната дирекция на МВР и момчетата, които участват в акцията. От друга страна, нито един полицай не е застрахован от подобни инциденти. Затова, нека бъдем по-пестеливи, както в критиките, така и в оценките към българската полиция. Тях не ги търсим за хубаво, а винаги когато имаме проблем.

– Ралица Василева от Благоевград: Господин Добрев е, така да се каже, един от главните „виновници“ Филип Златанов да получи ефективна присъда, защото тефтерчето му показа реалното лице на българското задкулисие и корупция. Има ли воля да продължи да работи в тази посока по разкриването на коварните схеми на ГЕРБ и да се стигне до най-високите етажи с инициалите ББ и ЦЦ?

– Пак ще кажа, че съм доволен от работата на поверената ми комисия, стиковката между институциите и присъдата, която последва. Щом Филип Златанов е виновен, значи писаното в тефтера е истина. Той е просто един изпълнител. Поръчители са И.Ф. – Искра Фидосова, Ц.Ц – Цветан Цветанов и ББ – Бойко Борисов. Искам да има присъди и за тях, в противен случай справедливостта е на половина.

– И накрая един редовен и задължителен въпрос… Повече ви даде или повече ви взе политиката?

Не са празни приказките, че политиката ограбва. Няма да се задълбочавам за това какво ми взема тя в битов план. Но това усещане, което ти дава политиката, не можеш да го получиш от никъде другаде – възможността да променяш живота и съдбата на хиляди. Пример: Аз съм депутат от Софийска област. 40 години проходът Кашана е затворен. Хората от Ботевград, Етрополе, Враца, за да стигнат до Пловдив, минават за „по-пряко” през София. С това, което ми „дава” политиката, направих така, че от догодина проходът ще бъде отворен.

– Пожелайте нещо на читателите на вестник Топ Преса!

– Да бъдат живи и здрави и да не мразят толкова политиците, защото и ние сме хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене