Прочетете ако имате първолаци! Стартира приема на документи в Благоевград!

 29 паралелки с първолаци за предстоящата учебна 2018/2019 г. разкриват 10-те училища в Благоевград, осъществяващи прием в 1 клас. В срок до 30 март директорите трябваше да утвърдят училищния план-прием след становище на обществения съвет, а до 10 април да предоставят информация в Регионалното управление на образованието и община Благоевград. Към тази дата училищата са заявили общо 29 паралелки, което означава, че при максимална пълняемост от 22 деца в клас могат да поемат 638 първолаци

 На традиционния си прием от по 2 паралелки залагат ІV ОУ „Д. Дебелянов“ и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“. Както и миналата година, ІХ ОУ „П.К. Яворов“ обявява 1 паралелка, а VІ СУ „Иван Вазов“ – три. Впечатление прави, че на сайта на VІ СУ са качени не само графикът на дейностите по приема, необходимите документи, критериите за класиране, училищни учебни планове, а и характеристики на класните стаи /включително и тези за целодневно обучение/ и броят на места по паралелки. Така например повечето ученици от начален и прогимназиален етап учат в класни стаи от 48 кв.м, а някои са и още по-просторни – от по 52 кв. м

 Припомняме, че от предстоящата учебна година влязоха в сила нови правила за прием в 1 клас. На база на водещия критерий близост до постоянен/настоящ адресна децата бяха определени прилежащите територии на училищата и разработени общински системи за прием в 1 клас. Системата на община Благоевград вкара в общи райони 6 от 10-те училища с уточнението, че директорите трябва сами да уточнят помежду си точните улици от прилежащите им територии.

 Това продължава да предизвиква недоволството на школски шефове, които са категорични, че няма как да правят договорки помежду си, най-вече защото ще си навлекат критики и негативни реакции от страна на родители. В същото време школски шефове коментираха, че общите райони затрудняват планирането на приема, тъй като родителите могат да решат да се застраховат, като подадат заявления и за двете училища и впоследствие да решат в кое точно да запишат детето си. Някои директори намериха решение на въпроса, разкривайки, че сега обявяват прием на две паралелки например и ако видят, че има наплив, с последваща заповед ще сформират още един клас.

 Общият район очевидно не притеснява ІІІ ОУ “Д. Талев“, което е най-голямото основно училище в областта, и VІІ СУ „Кузман Шапкарев“, съответно най-голямото средно училище. Зам. директорът на ІІІ ОУ В. Чолаков сподели, че нямат проблеми относно районирането и както досега, разкриват 5 паралелки. Шефката на VІІ СУ д-р Л. Стоянова също коментира, че няма противоречия, касаещи приема в 1 клас, с колегата си М. Спасов или някой друг от училищните директори. През последните години VІІ СУ реализираше по 6 класа с първолаци, като подадените заявления достигаха до 147-150 /достатъчни за сформиране и на 7-ма паралелка/.

 „За предстоящата учебна година можем да приемем 110 ученици. Това е“, заяви д-р Стоянова и изрази надежда, че родителите на децата, останали „под чертата“, няма да реагират прекалено бурно. Като причина за намаляването на приема на 5 паралелки директорката изтъкна подготовката за преминаване към едносменен режим на обучение, който става задължителен до 2021 г., и допълни: „С 5 паралелки е по-добре, нека всички са доволни и да има достатъчно ученици и за другите училища”.

 В общия район на ІІ ОУ „Д. Благоев“ и V СУ „Георги Измирлиев“ има деца за 5 класа. Към момента ІІ ОУ е обявило 3 паралелки, а V СУ – 2, но при подаването на заявленията и последващото класиране ще стане ясно при кое от двете училища ще е 5-тата паралелка.

 Прием на 44 първолаци, или една паралелка по-малко от миналата година, обяви и ІХ ОУ „Христо Ботев”, делящо общ район с VІІІ СУ „Арсени Костенцев“, обявило прием 4 класа. Миналата година 8 СУ също бе с 4 паралелки, но заради това, че останаха неприети цял клас деца, живеещи в района, бе разкрита извънредна 5-а паралелка. На въпроса дали заради големия интерес могат пак да разкрият допълнителна паралелка директорът Сергей Биров бе категоричен: „Не. Максимумът ни е 4 паралелки“. Той разясни, че VІІІ СУ е единственото от големите училища в града, чийто 640 ученици учат в една смяна, и няма проблеми с преминаването на едносменен режим, защото са на такъв. При съпоставяне на завършващите седмокасници с предстоящите да постъпят за първолаци за тази и следващата учебна година VІІІ СУ ще се разгърне на максималния си капацитет от 660-665 ученици, а именно, за да се осигурят максимално добри условия за всички обучавани, не може да приеме повече деца от планираното.

 Че твърдо ще настоява и ще държи всички паралелки да са с по 22-ма първокласници, заяви началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов. Той анализира, че към момента в община Благоевград децата в подготвителните групи на детските градини /т.е. подлежащите на първи клас/ са 626, и увери, че ще има места за всички, които тръгват на училище.

 Подаване на документи за записване на децата в 1 клас от родителите /настойниците/ започва от 31 май, когато децата са получи удостоверенията си за завършено предучилищно образование.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене