Човек на Топ Преса влезе в управата на съюза за издателите

1459247_456855667767432_250720806_nНа своето Общо събрание членовете на Съюза на издателите в България изразиха сериозното си безпокойство отспадащия рейтинг на страната ни в международните класации за нивото на свобода на словото. Повод за това е публикуваният анализ за медийната свобода в света на „Репортери без граници“, според който в началото на 2014 г. България от 87-мо вече се е сринала до 100-ното място. От 2007 г. насам страната ни е пропаднала с 49 позиции, с което влиза в категорията на страните, в които не може да се говори за свобода на словото. За страна – членка на Европейския съюз това, според Съюза на издателите, е безпрецедентна ситуация, която може и трябва да се определи като срамна.

Съюзът на издателите смята, че тази негативна тенденция трябва да послужи като сигнал за  медийната общност,която е длъжна да потърси отговор на въпроса: как се стигна до тук? Същевременно държавните органи не бива да седят безучастни и да наблюдават негативните тенденции в медиите, които вече, освен престижа на страната пред европейските ни партньори, застрашават и устоите на демокрацията.

Всички медии на членовете на СИБ ще направят анализ на констатациите, съдържащи се в доклада на „Репортери без граници“, и ще предизвикат дебат в гилдията и в обществото за мерките, които трябва да се предприемат, за да се спре загубата на свободата на словото в България. Една от първите и най-спешни стъпки, които според издателите трябва да се предприемат, е възстановяването на авторитетната и освободена от корпоративни интереси система за саморегулация на медиите.

Общото събрание на СИБ избра и ново ръководство, в което влизат Сашо Дончев („Сега“), Теодор Захов (“Икономедия“), Мариана Пчелинска (“Бела“), Кристиана Илиева („Кюем медия“), Николай Йонков („Топ преса“)  и Маргарита Трифонова („Бряг“).

Първоизточник тук 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене