Иво Балабанов: Запишете децата си на какъвто и да е спорт, някой ден, те ще ви бъдат благодарни

Иво Балабанов

Иво е роден на 21 февруари 1997 г. в Благоевград. Първото му международно състезание е Младежкият фестивал в Утрехт. Иво участва редом с бегачи, по-големи с цяла година от него. И завършва седми на 2000 м стипълчейз с 6:10.92 – нелош дебют! На Балканиадата за кадети в Одрин Балабанов остава втори на 2000 м стипъл с 5:57.89 През декември 2013 г. Балабанов пътува за столицата на Молдова, където се провежда традиционният турнир за кадети в зала. В рамките на ден и половина Иво печели две първи места – първо на непривичните 2000 м с 5:44.01 и сетне на 1500 м с 4:11.10 и двете постижения са лични рекорди.

Срещаме се Иво Балабанов, седмия в света от Младежките олимпийски игри в Нанджинг на 2000 метра стипълчейз в съблекалнята на интерната в Благоевград.

Разкажи ни нещо повече за стипълчейз-а, звучи ми твърде непопулярно…

– Това е прескачане на водни препятствия. Това е дисциплина с която се занимавам от скоро, почни две години. Занимавам се с нея, защото най ми допадна. Не е като другите дисциплини, еднообразно да въртиш само обиколки.

Кой те запали по този вид спорт?

–  Ами, ако трябва да бъда честен, никой не ме е запалил. Преди десетина години баща ми ме докара тук в интерната, аз по това време тренирах плуване. И баща ми реши да ме запознае и с леката атлетика. И така започна всичко…

Тогава заряза плуването и се захвана с лека атлетика?

– Не, продължих и с двете. От плуването се отказах, преди три години. Не защото не искам да плувам, а просто започна да ми става много тежко и реших да наблегна повече на леката атлетика…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене