Международни организации събират подписи в защита на Кресненското дефиле!!!

Тони СТОЯНОВ

Подписка в защита на Кресненското дефиле ини­циират от гражданска орга­низация WeMove.EU – заед­но с международната мрежа Bankwatch, „Приятели на Зе­мята“ – Европа, и екологич­но сдружение „За земята“, съобщават от българската екоорганизация. Те е адре­сирана до европейските ин­ституции.

Новата кампания цели да се преразгледа плана, който предвижда в едната посока магистралата да премине през дефилето, а в другата – извън него. Проектът е част от коридор номер 4, с финан­сиране от Европейския съюз и ще доведе до екологична и социална криза в района, включен в „Натура 2000“, защитен по европейското и българското право, смятат инициаторите на подписка­та. Заради противоречието да се финансира строеж с европейски средства в зона, защитена от самото евро­пейско законодателство, WeMove.EU и партньорите им призовават и в двете по­соки целият трафик освен местния да се премахне от дефилето, а магистралата да се изгради изцяло извън него.

Подписката е адресирана до Европейската комисия и комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Велла и комисар за регионалната политика Ко­рина Крецу. В нея от петък, 15 март, са събрани 90 хиля­ди подписа.

Случаят за Кресненското дефиле вече е под наблюде­ние на Бернската конвенция, която в края на миналата година остави наблюдение­то върху случая. В момента граждани и представители на неправителствени орга­низации обжалват решение­то по ОВОС, взето в края на миналата година. От Коали­ция „Да спасим Кресненско­то дефиле“, както и хора от региона, ясно заявяват, че алтернатива е възможна, не­обходима е воля от отговор­ните институции.

„Призоваваме ви да га­рантирате, че европейските закони за опазване на при­родата ще бъдат зачитани и девствената долина на Крес­ненското дефиле в България ще бъде спасена от унищо­жение“, се казва в сегашното послание на WeMove.EU.

Магистрала, която минава през Кресненското дефиле, не само ще разруши уникал­ната природна зона, но и ще прекрати всяка възможност за развитие на устойчив ту­ризъм, предупреждават от организациите. Долината на Струма е едно от малкото места, подходящи за раф­тинг в България, припомнят те.

Според тях се очаква и негативно въздействие вър­ху околните села, като се намали качеството на про­дукцията и се прекъснат ес­тествените обходи до нивите и градините, създавайки ри­скове от пътни злополуки. На срещи с местните хора от град Кресна те са изразили безпокойството си, че пътят им към ключовия за тях ре­гионален център Благоев­град ще бъде изключително затруднен по този начин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене