Мечтите на една осмокласничка

Юлия БАЙМАКОВА

Все още има такива ученици – дейни, ентусиази­рани, любознателни. За тях книгите про­дължават да бъдат ценност, а знанието – необятна вселена, към която се стремят. Те не пестят време и сили, за да участват в различни конкурси, проявяват общест­вена активност и са двигателят на редица значими изяви.

В продължение на не повече от една седмица на сайта на НПГ „Димитър Талев“ в град Гоце Делчев бяха опо­вестени две големи отличия на една и съща ученичка от учили­щето, осмокласничката Людми­ла Фончева. Нейно е първото място в конкурса, иницииран от евродепутата Асим Адемов „Отечество любезно“. Видео­то, с което Людмила участва в надпреварата, събра повече от 4 000 гласа и така 15-годишното девойче стана безапелационен победител в един конкурс без възрастови ограничения.

– Идеята ми беше да пока­жа, че българските корени са дълбоки и продължават да подхранват националното ни самочувствие – споделя моми­чето. – Облечена в баничанска носия, каквато е носела моята прабаба, аз чувствам силата и борбения дух на някогашната българка. Радвам се, че чрез видеото моето послание стигна до много хора.

Наградата за отличието в конкурса е посещение на Евро­пейския парламент в Брюксел, което ще стане съвсем скоро, по време на предстоящата про­летна ваканция.

През тази учебна година Люси е участвала и в два кон­курса за есе. Първият е бил на тема „Европа в България“ , вто­рият – „България в Европейския съюз – нашето настоя­ще и бъдеще“. Тя е била отличена и в двата конкурса – в единия с почетна грамота, а в другия – с второ място и посещение на На­родното събрание.

Доскорошните изяви на талант­ливата осмоклас­ничка говореха, че любимите и предмети са лите­ратура и история, но новината от последните дни промени тази представа. Людмила Фон­чева единствена от учениците в Благоевградска област беше поканена да участва в първия международен майсторски клас на ЦЕРН в България. Това е резултат от включването и в конкурс за ученици от 15 до 19 години в цялата страна. Ре­гламентът за участие е изис­квал мотивационно писмо на английски език и препоръка от съответния преподавател по физика.

– Интересувам се от квантова механика и това участие ще ми помогне да науча повече за нея – казва Людмила. – Благодарна съм на преподавателките си по физика и английски език – гос­пожа Славена Рускова и гос­пожа Катерина Зафирова.

Интересно, как вижда бъдещето си едно момиче с толкова раз­ностранни инте­реси? Оказва се, че Люси е решила този въпрос още преди пет годи­ни – желае един ден да има своя туристическа агенция. С избора на специалност в училището – „Организация на туризма и свободното време“, тя вече е направила първата стъпка към осъществяването на тази цел.

– Мечтите се сбъдват! – въз­кликва девойчето. – Това учи­лище ще ми помогне да осъ­ществя целите си. Харесва ми да се запознавам с нови хора и да научавам за културата на други народи.

Люси вече е била в Испания, Гърция и Турция и с увлечение разказва за всичко, което я е впечатлило там. Познанията си за света тя разширява и чрез книгите. В момента проявява най-голям инте­рес към египет­ската култура. Особено ценен за нея е колед­ният подарък от родителите и – енциклопе­дията „Светът на фараоните“ на издателство „Колибри“. На­дява се някога да отиде в Еги­пет, за да по­чувства духа на тази древна земя.

Освен за себе си, девойката мечтае и за своята „уникална държава“, както тя нарича Бъл­гария. Иска да дойде времето, когато младите българи ще работят за страната си, а в ме­диите няма да изобилстват не­гативните новини. Дано и тази нейна мечта се сбъдне!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене