Срам! Момичета от дома за сираци в Благоевград, проституират от години!

Kurvi-BL

Разследване на Методи Байрактарски / отговорен редактор

На 6 декември 2014 год. Домът за сираци в Благоевград отпразнува своята 62-ра годишнина. Ние се чудим дали да ги поздравим или да упрекнем служителите, възпитатели, социални работници, психолога, хигиенистите, домакина, готвачите, счетоводителя… За това, което се случва в социалното заведение… Най-малкото, което можеха, те да направят е да се вслушат в клюките, които се носят от години. Домът за деца се помещава в сграда на ул. ”Братя Миладинови” №23 в Благоевград. Има 24 стаи, отделни помещения за занимания, библиотека, зала за тенис на маса. Капацитетът му е 76 места. Екипа в социалното заведение включва 25 служители.

Проблеми в ДДЛРГ “Св. Николай Мирликийски – Чудотворец” винаги е имало… Кой е виновен за това? Оставяме на вас читателите на Топ Преса, да прецените сами от кой да потърсим сметка за случващото се?

Отиваме в едно благоевградско квартално кафене, имаме предварително уговорена среща с човек, чието име ще запазим в тайна . Казваме му, че ще ни гостуват богати гърци, които ще прекарат известно време в града и че се интересуваме от момичета, но не тези които можем да си ги намерим и сами във всеки клуб. Все пак сме в Благоевград, града на порока… Разгонени студентки колкото искаш, търсещи спонсори и богати гаджета. Тук се знае, че може да се снабдиш с всичко наркотици, проститутки, крадени стоки… Всичко е в изобилие щом си готов да плащаш… Казваме му, че искаме нещо по- младо. Да не кажем и скандално младо. Той ни отговаря, че има нещо подходящо, но е на 17 години, и допълва, че е започнала да се продава, още когато е била на 14 години. Разбираме, че момичето се казва Мария и се сдобиваме с мобилния й телефон. Звънкаме й веднага, и си определяме среща. Не след дълго, Мария идва. Виждаме младо момиче, със странна прическа и грозни татуировки. Момиче за което малко хора биха платили.

Здравей, Мария имаме клиенти, който се интересуват от теб и са готови да платят добри пари. Те са възрастни гърци. Какво мислиш?
– Не ме интересува какви са и на колко години са… Дават по 40 лв. на човек за 1 час. И не ме интересува, свършили, не свършили минава един час. Вдигам си гащите и си тръгвам.

Разбираме се, че пак ще я потърсим на същия номер и се разделяме с нея. Качваме се в служебния автомобил на Топ Преса, а по радиото звучи песента на Madonna – “Who’s That Girl” и ние се замисляме над въпроса ”Кое е това момиче? Що за родители биха позволили на дъщеря си да се татуира така? И тук вече човек от екипа ни се досеща и казва: “Ами ако няма родители, ако е от дома за сираци”.

Веднага се свързваме с нашата добра приятелка, Евгения Йорданова (Бивша шефка на дома за сираци) с която се познаваме от много години. Обясняваме й цялата ситуация. Правим най-подробно описание на момичето, на прическата и татуировките й. Йорданова веднага потвърди, че момичето е от Преходното жилище, и че името й е Мария.

Преходното жилище, е с капацитет 8 места. Децата се учат на самостоятелност в близка до семейната среда. Те са настанени по две в стая, разполагат със самостоятелна кухня. За адаптацията им се грижат социални работници и възпитатели.

Нормално ли е 14 годишни момичета да правят секс за пари? По наши данни 7 момичета продават телата си. Но не на връстници, не на батковци… Оказва се, че редовните клиенти на малките жрици са 50-60 годишни мъже. Мъже със семейства, деца и внуци, на някой от тях внуците са на връстници на момичетата от дома за сираци. Момичетата били доста отракани и вече са на по 17 години. Те са много опитни и взимат по 30-40 лв. на час. Работят на чужд терен или по хотели. Запознати твърдят, че за тях табута няма. Правят всичко щом си плащаш. Не се интересуват от това колко клиенти, ще трябва да обслужат, на каква възраст са и от каква етническа и религиозна принадлежност са те. Някой задава ли си въпроса колко ли гъбички, вируси и бактерии са разнесли из Благоевград седемте проститутки.

Znanie,Uspeh,Promiana-Konferencia

На 4 Декември 2014 г. на конференцията “Не на насилието” провела се в сградата на Община Благоевград, организирана от Сдружение „Знание, успех, промяна – клон Благоевград“, аз като отговорен редактор на Топ Преса повдигнах въпроса за проблема, който съществува в дома за сираци и преходното жилище. На конференцията присъстваха: Емилия Маникатова – началник на отдел “Закрила на детето”, съдия Калина Иванова, общинската съветничка Злата Сотирова… На конференцията, казах, че на 8 декември 2014 г. (понеделник) ще посетя всички институции, като целта ми беше да ги информирам и да поискам техния коментар.

Бях много учуден, като ми позвъни Бистра Хросинкова – Инспектор Детска педагогическа стая към Първо РУП – Благоевград и поиска да се срещнем. Много се зарадвах, защото от доста време исках да представя г-жа Хросинкова в моята рубрика “Зодия Професионалист”.
Отидох на срещата и се оказа, че някой се е притеснил да не си изгуби работното място. Емилия Маникатова, началник отдел Закрила на детето към дирекция “Социално подпомагане” – Благоевград, е побързала да се самосезира… Което ми се струва глупаво, при положение, че тя лично ми даде свой координати и се разбрахме, че на 8 декември 2014 г. аз лично ще я потърся за коментар. Е това от което се страхувахме се случи. Сега виновни няма да има, случая ще се потули помежду институциите. Няма да има наказани, а в дома за сираци ще продължи да си има проститутки, така както си ги е имало от 1996 година… Поне от тогава аз знам и лично познавах такива .

Е, ние сме до тук, нали сме само медия… Но очакваме да разберем какво ще направят институциите. Да видим как те ще си свършат работата. Ние ще продължим да ви информираме за случая.

M.Bayraktarski_Blagoevgrad

Четете още за скандала в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене