Цигани ежедневно опустошават вили в местността „Мацански андък“ край Благоевград

Методи БАЙРАКТАРСКИ

Читателка на „Благоевградска ВЕСТ“, потърси екипа ни за съ­действие. Ние, разбира се веднага се отзовахме на сигнала. Отидох на място в местността “Мацан­ски андък” край Благоевград. Там обектива ни улови точно мо­мента в който две циганки бяха навлезли в чужд имот. Минали през разкъсаната ограда и пъл­неха в сезалови чували с дървени останки от поредната опустоше­на къща. Приближих се към тях и ги снимах от близо, за да могат да бъдат разпознати, ако някой от полицията се заинтересува от проблема, но според нашата чи­тателка Д. Асенова това няма да стане…

Питам циганките:

– Какво правите тук, не виж­дате ли, че това е частен двор?

– Е, аз от къде да знам, че това е частен двор.

– От къде влязохте?

– Ей от там отгоре…

– Е добре де не виждате ли, че има мрежа?

– Не сме видели.

– Къде са ви мъжете?

– Е нема ги они са у затворо.

– Защо са в затвора?

– Кой пипа там отива.

– И вие сте за там и вие кра­дете в момента…

– Защо ние да сме за там, за тия дървета…?

– Да, щом влизате в частен имот това е нарушение.

– Повече нема да влизаме.

– За какво са ви тези дърва?

– Да се грееме от студеното, да им е топло на децата.

– Колко деца имаш?

– Епа пет.

Тук ми минаха разни мисли през главата, но няма да ги спо­делям, за да не ме обвинят в ра­сизъм! Пускам циганките да си тръгнат, не викам полиция. Не искам да си имам разправии и с тях… На мястото на което пар­кирах служебния автомобил на Топ Преса имаше стълб на който е окачена количка, такава с която циганите превозват цветни мета­ли. Количката е изпотрошена, а на дъното и с червена боя е изпи­сано “Смърт на крадците”. Явен знак, че някой от собствениците на къщите в околността е хванал крадец на местопрестъплението и най- вероятно е имало и бой. Тръгваме към къщата на г-жа Асенова, тя ни чака отвън има на­дежда, че след като ние от „Бла­гоевградска ВЕСТ“, помагаме на толкова много хора, чрез публи­кациите си ще помогнем и на нея. Жената споделя, че многократно пуска жалби в полицията и че вече й е писнало да пише. Иска да си купи оръжие с което да брани имота си. Показва ни къщата си, която няма да покажем, защото Асенова се страхува от циганите, точно заради това не показваме и лицето й. Отиваме в жк. “Орлова чука” и сядаме в едно кафене, за да запишем разговора с нея. Пус­кам диктофона и тя започна да разказва:

– Здравейте „Благоевградска ВЕСТ“, първо искам да ви бла­годаря за това, че се отзовахте светкавично на сигнала ми. „Бла­гоевградска ВЕСТ“, е точно това от което ние гражданите имаме нужда, когато ин­ституциите не си вършат работата. Съветвам други­те медии да взимат пример от вас.

Повиках ви, защото това което се случва в на­шата държава е страшно, то е по страшно от война. Не може да се говори, че има малцинствени групи, които са дискриминира­ни. Ние Българите сме по ощетени от тях. Това, кое­то правят циганите е терор срещу българския народ. Те трябва да бъдат със ста­тут на терористи. Не може, аз да плащам данъци и всичко друго, което т рябва и в е дин м омент моя родител или аз няма да взема пенсия, а някоя си която родила три деца от несвестен баща, “са­мотна” майка да получава 500 лв.

Тук в местността “Мацански андък” има доста къщи, кражби­те зачестиха… Всяка седмица има по 3-4 грабежа. Полицията нон- стоп идва на проверки. Пиша обяснение в момента в които пи­шеш обяснението и с него се при­ключва всичко.

– Какво казват полицаите?

– Казват: “Ние нямаме никакви правомощия, отнети са ни и тия които имаме”. Те се явяват само като статисти, само отчитат, че има кражба и нищо друго не се прави. След като нямат никакви прави и н икакви в ъзможности какво правим? Единия от по­лицаите имаше доблестта да признае, каза: “Вместо да гоним престъпниците ние само пишем обяснения какво се е случило”.

Да вземем Франция например, тя е с площ 675 417 km² и има население 65 821 885 там има 80 хиляди полицаи. В България има 60 хиляди полицаи, които не зна­ят за какво са на работа, защото работа не се върши никаква.

– А полицаите казват ли защо нищо не могат да напра­вят?

– Ами защото те не го хващат в момента на местопрестъпление­то, а дори и да го хванат проку­ратурата го пуска. Една от моите идеи е от сега на татък, тези пра­возащитните организации, които защитават циганите, щом ги е много жал за тях да си о ткарат 30-40 вкъщи и да си ги отглеждат, както намерят за добре. Нас да ни оставят на спокойствие. Аз пла­щам данъци, за да може те да са осигурени и да живеят добре, а аз да нямам никакви права. Относно оръжието, при тези обири, които се случват всяка седмица отивам в полицията да ми разрешат да носа оръжие, а те ми казват, че не може освен газов. Не искам да носа газов пистолет искам да защитавам имота си. След, като те не могат да го правят фактите, че всички кражби са с неизвестен извършител да разрешат на населението да носи оръжие. Другата ми идея е да се сп­рат тези изкуп­вателни пун­ктове, те никнат като гъби. Като влезне цигани­на в имота ми и открадне ка­белите и разни железни нища, прескача тука и малко по на­долу е изкупва­телния пункт. Ако се спре из­купуването на желязо както е във всички други държави и се каже всеки втори вторник от месеца ще минава камион, които ще прибира печ­ки, х ладилници, ж елеза… Н яма да има този терор, това тяхното е организирана престъпност. В нито една държава от европей­ския съюз не се случва с насе­лението както тук в България, срещу българския народ. Това което вършат цигани, чиновници и полицаи е геноцид срещу бъл­гарския народ. Един приятел на моя син се върна от Италия, със спечелените пари. Mомчето ре­шава да направи оранжерия край Петрич, харчи няколко десетки хиляди за оранжерията и а след­ващата нощ от оранжерията няма и помен. Всичко, което е било от желязо е изчезнало.

Сега ако се качите тука ще ви­дите гетото в долината. Тези на които се дават помощи, тези с не­законните постройки, дето нямат пари за хляб и дрехи на децата си. Тези дето нямат ток, вода и мръ­сен канал… На всяка барака има чиния за сателитна телевизия. Тока може да не се плаща, не им го спират за да не е дискримина­ция, ама сателитната трябва да се плаща, защото автоматично теле­визията я спират..

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене