ВИДЕО: ТУРИСТИ И МУЗИКАНТИ ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И РУСЕ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ГОЦЕ И ЯВОРОВ В ГОЛЕШОВО

_MG_4590

Пешеходни туристи и музиканти от Гоце Делчев и Русе, обединени от общата си любов към красотите на планината Славянка, музиката и героичното минало на Пиринско, отбелязаха заедно 111 години от гибелта на Гоце Делчев и обсадата на четата на Яворов в Хаджисимеоновата плевня в с. Голешево

Туристи-музиканти от Гоце Делчев и музиканти-туристи от Русе, се сприятелиха, благодарение на общата си любов – неповторимата красота на Славянка планина, музиката и легендарните събития случили се тук, по време на освободителните борби за освобождение от турското владичество.

На четвърти май, в денят на гибелта на Гоце Делчев, активистите от сектор Пешеходен туризъм при Туристическо дружество „Момини двори“ в Гоце Делчев, почетоха паметта на патрона на града с поднасяне на цветя пред паметникът на Гоце Делчев на местността „Попови ливади“. Надка Табакова, накратко разказа биографията на царят на Пирина след почетното поднасяне на цветята. Следващата цел на неврокопските туристи бе с. Голешево, община Сандански. Тук за неврокопчани също има свидно място – Хаджисимеоновата плевня. През 1903 г., поетът революционер, заедно с част от четата си е обсаден в плевнята. Води се ожесточено сражение, но с хитрост и стратегия, четниците успяват да се измъкнат, за което разказва по-подробно Тодор Балтаджиев от с. Петрово, хижар в хижа „Извора“. Неврокопчани с умиление посещават плевнята, превърната в музей, понеже Яворов е бил първия кмет на Неврокоп след освобождението от турско владичество.

Група по пешеходен туризъм от Русе, често посещавали хижа Славянка, заинтригували свои приятели – преподаватели и студенти от музикалния факултет на Русенския университет и по идея на хижаря Тодор Балтаджиев се срещнаха в с. Голешево. С професионално мобилно студио, в Хаджисимеоновата плевня, превърната в музей, русенци направиха автентичен запис на тематични песни на музикална група „Афект“ от Русе, на вокална група „Ореляк“ от Гоце Делчев и на фолклорна група „Голешовски фантове“ с. Голешево.

Да продължат приятелските си връзки и в бъдеща с културен и туристически обмен, се наговориха ентусиазците от Гоце Делчев, Русе и с. Голешево

IMG_4552

IMG_4550

_MG_4597

_MG_4579

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене