Тежка спасителна акция! Туристи се изгубиха в Пирин с тях и 10 годишно момче

Тежка спасителна акция провеждат от ПСС-Банско в Пирин планина. Двама англичани са подали сигнал днес, че са се загубили, докато карат ски извън ски зоната, в Демянишките улеи под връх Тодорка. Веднага към мястото са поели няколко спасители. Оказало се, че чужденците се намират на много трудно достъпно място.

„Те са добре, но ние трудно ще стигнем до тях. Затова се наложи да изпратим още колеги с необходимия инвентар – въжета, карабинери, котки, за да могат да ги измъкнат от капана сред скалите на улеите”, споделиха планински спасители от Банско.

В момента в планината вали сняг и рискът от лавини е много голям. Цяло чудо е, че никой от двамата не е предизвикал лавина. От ПСС-Банско призоваха за пореден път всички скиори и сноубордисти да карат само в рамките на ски зоната и да не напускат нейните предели, за да не се стигне до тежки или трагични инциденти.

Само преди два дни – в събота, бяха проведени две спасителни акции в Пирин. Първо измъкнаха от улеите под връх Тодорка норвежец и 10-годишния му син, а по-късно – 28-годишна столичанка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене