Лайна плуват на Топлицата! (СНИМКИ)

От Стоян Стоянов

 

Езикът ни е груб, лош, но нормал­ният ни език се изгуби с изчезване­то на нор­малността в нашата държава. Цяло лято миналата година обществе­ността в неврокопско лаеше и се вайкаше, че водата на местността „Топлицата“ край село Мосомище е изчезнала. Лековитата вода. За щастие Всевишният се смили над нас и месеци след това върна водата, но както винаги ние не само че не сме благодар­ни, но определено не ни пука – не е на дневен ред.

Ако беше иначе, то със сигурност нямаше да оставим група животновъди от село Мосомище да се гаврят с даровете от природата. Защо? Ами идете още днес на Топлицата в това хубаво време и вижте за какво говорим… Кравите серат точно във басейна на „Топлицата“ – и в малкия, и в големия… Да, гадно е, гнусно е, но в басейна, в който се къпят стотици хора, възрастни, млади, мъже, жени и деца, сега плават лайна… Това е предпоставка за сигурни зарази, за липса на каквато и да е хигиена… Това нормално ли е? Снимките, които ни бяха изпратени от жители на Мосомище, показват категорично – фактът, че се допускат животните да минават през района на „Топлицата“, води към разруха и съсипия и на малкото запазено там.

Знаем, че кметът на Мосомище няма бюджет за това място, знаем, че е трудно, но знаем, че има ли воля, един разговор с краварите и животновъдите като цяло в селото може и да помогне да спрем разрухата на мястото, където идват стотици през топлите дни да презареждат, релаксират и да се лекуват от един от малкото карстови избори на страната.

Тази визия на снимките показва визията ни като общество. Затова, моля Ви, без претенции, че ползваме думи като „лайна“ и „серат“. Айде нема нужда! На такова общество – такива думи – истински! Променете се – вземете мерки, щото утре и дома ви ще зарият с лайна, а страхът и пасивността ще ви накарат дори да вземете да ги ядете…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене