Водят се преговори за субсидиите на тютюнопроизводителите да получават и след 2020 година

Водят се усилени преговори за подпомагане на тютюнопроизводителите в страната с премии и след 2020 година. В момента преходната национална помощ по Наредба №2 е регламентирана от Европейския съюз за тази и следващите две години. Държавата се опитва да осигури помощ за стопаните и след този фиксиран период.

„Засега единственото сигурно изискване, ако има зелена светлина за такова подпомагане и след 2020 година, е тютюнопроизводителите да бъдат регистрирани в Общинските служби по земеделие до 31 март тази година. Появят ли се и други условия, ще информираме своевременно стопаните”, коментира кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн.

Преди дни на провелия се Консултативен съвет бяха определени ставките на премиите за различните сортове тютюн, произведен през 2017 година. За сорт „Басми” до 1 тон продукция цената е 2,41 лева за килограм, за реколта между един и два тона – 2,34 лева за килограм, а за над 2 тона – 1,56 лева за килограм. За сорт „Каба Кулак” цената е една – 1,23 лева за килограм, както и за сортовете „Бърлей” – 0,90 лева за килограм, и „Вирджиния” – 0,75 лева за килограм.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене