Майките в Сандански с апел към…

Детско отделение в МБАЛ „Югозападна болница“ в Сандански вчера спря приема на малки пациенти. Отделението не работеше, което предизвика вълна от недоволство сред майките на южния град. Проблемът, който „запали“ главите на директора на болницата Ил. Тонев и кмета Кирил Котев, е напускането на педиатрите д-р Панковска и д-р Стаматова.

Опитите на общинското и болничното ръководство да намерят заместители на двете лекарки удариха на камък и в срока на предизвестията им не успяха да склонят педиатър в Сандански ,който да работи в детско отделение.

Проведоха се редица срещи, но без успех. На територията на града има 15 лекари със специалност педиатрия,каза преди дни кметът Котев, но никой от тях не иска да работи в отделението, тъй като имат частна практика. Текат последните дни за решаване на проблема, ако до 15 март не бъдат намерени кадри ,отделението ще бъде закрито, и майките на Сандански ще разчитат на детско отделение в Петрич.

Между кметовете на двата съседни града се провеждат разговори за командироване на лекари от Петрич в Сандански, но все още няма яснота как ще стане това. Вчера отделението в Сандански не работеше, което предизвика бурни дебати в социалната мрежа. Майки предложиха днес сутринта да протестират пред болницата, но протест не се състоя, защото младите жени взеха по-мъдро решение.

„Повдигна се въпросът за протест,но в случая ние не можем да протестираме срещу личния избор на лекарите!Можем обаче да направим друго. Можем да се съберем и да изкажем заслужената си благодарност към д-р Стаматова и д-р Панковска…Да благодарим за всички тези месеци,които те работиха денонощно, да благодарим за това,че дадоха всичко от себе си за децата и отделението ни, да им благодарим, че са професионалисти, специалисти,ХОРА…най вече ХОРА…

И да направим един апел (не протест, апел) към останалите ни педиатри,да им покажем, че разчитаме на тях и ще им бъдем благодарни ако спасят отделението… , пишат в групата си майките .

Под този апел се подписаха десетки майки, които изразиха съгласието си, дружно да работят за спасяване на детско отделение, като лично разговарят с педиатри от града, които да започнат работа в отделението.

Вени Иванова/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене