Д-р Андрей Кехайов: На предстоящия събор на БЛС се надявам на активно участие на всички делегати от цялата страна

Андрей Кахайов

На предстоящия събор на Български лекарски съюз (БЛС) се надявам на активно участие на всички делегати от цялата страна, защото всички констатират проблемите, а не всеки намира смелост да говори за тях. Това каза на пресконференция д-р Андрей Кехайов, делегат на събора на БЛС, председател на УС на БЛС 2002 – 2009 г., във връзка с предстоящия 60-ти извънреден събор на БЛС. Д-р Кехайов уточни, че пресконференцията, проведена с участието на д-р Стефан Константинов, делегат на събора на БЛС и министър на здравеопазването в преиода 2010-2012 г. и д-р Дечо Дечев, член на УС на НЗОК 2005 -2008 г., директор на болница „Св. Иван Рилски” няма за цел да се поставят ултиматуми, а за да се насочи дискусията на предстоящия събор на БЛС в правилна посока – „да преразгледат дневния ред на събора, който не е дневния ред на съсловието”. 
По думите му, с действията и бездействията си БЛС води към унищожаване на организацията и е необходима обективна преоценка за участието им в здравната система. Присъствието в една организация и да бъдеш неин ръководител или да бъдеш в ръководството, означава преди всичко отговорност. Ние сме длъжни да имаме не политическа позиция, но институционална такава, която да гарантира балансите на интересите. Такава не се сподели, каза д-р Кехайов. 
Според него, има изключително сериозни проблеми в здравната система като изрази становището, че БЛС е подвластен на другите институции: „Извършва действия, които не са обсъждани на съборите и подписва актове, които са недопустими, върви след събитията и всичко това без съмнение трябва да бъде дискутирано, за да се намери правилното решение. Очевидно или се страхуват, или се срамуват, или имат определени некомпетенции, за което не искам да си мисля. Моята задача винаги е била и преди, и сега да отчитаме всички тези неща и да дадем възможност за обективна дискусия, защото само чрез широкото обсъждане и чуването на всички могат да бъдат намерени правилните решения”, добави д-р Андрей Кехайов. 
Ели ЩЕРЕВА

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене