Днес се навършват 33г. от чудовищният атентат на гара Буново, когато турски терористи взривяват вагон за майки с деца.

Най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на 9 март 1985г. посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София. В атентата загиват 2 деца, 2 жени, 3-ма мъже. Сред жертвите са глухонеми деца прибиращи се в вкъщи. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца.

„В същия ден, в пет следобед, дойдоха двама следователи и започнаха да ни разпитват как са облечени децата. Накрая ни попитаха дали имаме нещо за пиене, да сме вземели по някоя глътка, така, за успокоение. „Дошли сме каза да ви водим в моргата“. И тогава започнаха едни писъци…знаете… само от едната страна като го погледнеш, само тогава приличаше на себе си. Другото дете, казват съвсем не можело да се познае… “ – Янка Тончева, майка на убитият 12-годишен Георги Цветков.

Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“ в Сливен. Атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България. Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София. Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31ч. на гарата, а не в тунела. На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

Атентатът, както и последвалия го в град Сливен, е извършен от протурски терористи, български граждани, според Павел Шопов членове или симпатизанти на нелегалната организация, наречена Турско национално-освободително движение в България (ТНОДБ).

На 25 април 1988г. са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата (в скобите е рожденното име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани и кремирани. Емин Мехмедали (Елин Маджаров) и Абдула Чакър (Алцек Чакъров), са били агенти на окръжното управление на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години. Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор – Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на първия терорист (лежи 2г. амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990г.), на 2 години затвор Никола Николов, на по 1г. затвор Севда Латинова и Милко Вълканов. Терористите стават обект на сделка с Турция и са разменени. По-късно Сабри Мехмедали израства до пост областен координатор на ДПС за Бургас.

През 1990-те год. на сградата на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007г., близо до гарата, е открит паметник на жертвите на атентата. Паметникът представлява монументална скулптурна композиция, висока 7 метра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене