Антон Гръчки, треньор на ГК „Любчо Солачки“: Откакто Камбитов е кмет, всичко се промени за хубаво!

Гимнастиците от спортен клуб  ГК“ Л. Солачки“ – Благоевград се класираха на първо място в отборното класиране на провелия се в столицата Турнир Йордан Йовчев за купа Дженерали. Благоевградчани заеха достойното шесто място в отборното класиране. Подготовката на младите гимнастици беше изключително добра и затова постигнаха успеха.  23 клуба от цялата страна се включиха в първия за годината турнир по спортна гимнастика-Йордан Йовчев за купа Дженерали. Надпреварата се проведе в Национална база Раковски. Състезанието беше за двете направления юноши и девойки в младша и старша възраст. Целта на турнира е да обогати държавния спортен календар , защото в него липсват достатъчно турнири за подрастващите.

 Гимнастически клуб “Любчо Солачки” се занимава с активна дейност от 2002 г. в Благоевград. Той е наследник на клуба по спортна гимнастика към дружество “Пирин”. Името си днешният клуб получава от емблематичният треньор Любчо Солачки, който дълги години е треньор и председател в клуба по спортна гимнастика към дружество “Пирин”. Г-н Солачки е бил спортен наставник на много национални състезатели, сред които Иван Алкесов, Георги Костадинов, Антон Балев, Радослав Шопски, Стойчо Чимев, Борислав Иванов, Александър Марков и др., представили България на международни турнири в цял свят, на европейски и световни първенства. По-голямата част от тези имена продължават да развиват този спорт и да доказват българския професионализъм и зад граница (Иван Алексов, Радослав Шопски, Георги Костадинов – САЩ; Антон Балев-Великобритания). В клуба към момента тренират над 80 деца на възраст между 3 и 16 години. 13 от тях представляват силен интерес за националния отбор по спортна гимнастика. Преди пет години, трябва да се отбележи, се поставя новото начало на женската спортна гимнастика в града и в периода до днес се характеризира с добро развитие и засилен интерес сред подрастващите. В мъжкия профил клубът продължава достойно да защитава името на благоевградския клуб. Целта на ГК “Любчо Солачки” е един ден Благоевград да стане сред водещите центрове в тази спортна дисциплина; да създаде добри и качествени условия за децата от града да спортуват и популяризират гимнастиката и да даде пример, който да последват и останалите по-малки градове от Благоевградска област, създавайки подобни спортни школи. Клубът се занимава непрекъснато с различни спортни инициативи, а от 2003 г. насам всяка година е домакин на международен турнир по спортна гимнастика „Любчо Солачки”, който се посещава от най-добрите гимнастически клубове от страната и чужбина. Главен треньор е племенника на Солачки – Антон Гръчки. Срещаме се с г-н Гръчки в спортен интернат „Пирин“ в Благоевград, за да разкаже за постиженията на ГК „Любчо Солачки“.

 Г-н Гръчки, представете се на читателите на Топ Преса…

– Името ми е Антон Гръчки, завършил съм Национална Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“, през 2000 год. със специалност Треньор-гимнастика и учител по физическо възпитание. От 15 години съм треньор в ГК „Любчо Солачки“, същевременно съм и председател на клуба от 15 години. С Георги Воденов сме създатели на клуба или това което е в момента клуба, основно с него сме изнесли целия товар. През годините са ни помагали много други треньори, като Тодор Тодоров, Александра Радевска, която и в момента ни помага, Михаела Александрова, а в момента помощник треньори са Илия Тужаров, които е и наш състезател. Той се състезава при мъжете и Саркис Сирадегян, и най- добре представилият се поне за тази година при мъжете Исус Маринов. На световната купа се представи достойно и завоюва 9-то място на халки.

Колко деца тренират в ГК „Любчо Солачки“?

– В момента имаме над 120 деца, от които 45 са картотекирани и са във всички възрастови групи: Момчета младша,  момчета старша, юноши младша и мъже. По същия начин са и момиченца: младша, девойки младша, момичета старша и  девойки старша.

На какво се дължи този голям интерес към гимнастиката и към клуба специално?

–  Гимнастиката е с доста големи традиции в Благоевград. Имали сме много деца в Националният отбор. И в момента имаме трима представители в  Националният отбор от ГК „Любчо Солачки“. Последните пет години сме в тройката клубове на България, по развитие и принос към…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене