Георги Шапков – управител на „Престиж Бизнес – 93” ЕООД: Радвам се, че получавам признание всеки ден в работата

Едно интервю на

Веселин СТАМЕНОВ

Биографична справка:

Георги Шапков е български предприемач и бизнесмен, собственик на  дългогодишна компания с безупречен авторитет „Престиж Бизнес – 93”. Според официални данни през всичките години от създаването на бизнес структурата му, която до ден днешен управлява, компанията се е развила от водеща в доста сектори, предимно в югозападна България, но последните години запазената марка „Престиж Бизнес” се утвърди като коректен партньор в страната.

Роден в град Гоце Делчев на 18 февруари 1960 година. Завършил магистърска степен „Стопанско управление”, придобил заслужено уважение и респект, както при своите конкуренти, така и пред клиентите си и обществото. Предприемачът Георги Шапков е вече утвърдено име из средите на едрия бизнес и конкретно в строителната гилдия.

На връчването на така наречените „строителни оскари” тази година от Камарата на строителите в България, все по-бързо развиващата се компания „Престиж Бизнес” получи бронза в категория „Строежи от високото строителство/жилищно, обществено обслужващо, промишлено/прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения“.

За признанието, труда и цената на успеха, вестник „Топ ПРЕСА” разговаря с господин Шапков, с благодарности за отделеното ценно време.

– Господин Шапков, каква е Вашата оценка за наградата, която получихте по време на официалното честване на Деня на строителя?

– Първо, искам да благодаря за проявената почтителност към мен и нашата компания. Да получиш такава награда от най-уважаваната браншова асоциация на строителите в страната  е изключително голяма радост и гордост, вълнение, признание, но и задължение. Държа да отбележа, че тази награда идва в момент, в който все още градим името си в отрасъла. Приемам я като начално признание. Аз и моят екип на „Престиж бизнес 93”  високо ценим наградата, получена по време на официалното честване на Деня на строителя, която е плод на непрестанните усилия на целия колектив на нашата компания. Вярвам, че положителните оценки за нашата работа ще продължат и занапред, но ние не работим за тях, а за благодарността на нашите клиенти.

В личен план мога смело да кажа, че това за мен е най-голямото признание. Радвам се, че го получавам всеки ден в работата си. Няма как да не благодаря за факта, че гилдията също уважи нашия непрестанен труд.

– От биографичната ви справка става ясно, че вашата компания сравнително отскоро се влива в сектор строителство. Какво точно ви мотивира да разширите дейността си в тази посока? 

– Стремежът ни да удовлетворим всички нужди и потребности на нашите партньори и клиенти ни насочи да обърнем поглед и към строителството. Няма как да не спомена и факта, че в определени етапи от нашата дейност сме се сблъсквали с некомпетентност и липса на какъвто и да е професионализъм от страна на наши контрагенти в миналото, с които се е налагало да работим заедно в сектор строителство. Това ни активира да покажем, че сме силен екип и трудно се огъваме пред всяко предизвикателство и всяка трудност. Знаехме, че можем, имахме необходимото ноу-хау, липсваше ни мотивация. Получихме я в големи порции при първите успешно реализирани възложени проекти. За себе си ще кажа само, че пожънахме този успех и от личния ми принцип, че никога не давам и не приемам оправдания.

– Разкажете за вашите първи стъпки в кариерата.

– „Престиж Бизнес 93” – самото име подсказва нашата възраст на съществуване. Това до някъде е част от визитната ни картичка. Години наред компанията ни издава пълния каталог с най-много изделия от трите групи продукти – офис техника и консумативи, офис обзавеждане и канцеларски материали. „Престиж Бизнес” разполага с организирана система за доставки, както планирани, така и не планирани, до адреси в цялата страна. „Престиж Бизнес” е първата фирма, която издаде електронен каталог, а в последствие и първият в страната пълен Интернет магазин.

На бързата ни комбинативност и големият ни екип от професионалисти разчитат много от водещите фирми в страната, както и редица институции. Целта ни в началото беше една – да изпълним със съдържание точното име на нашата фирма. Постигнахме го и сега работим за запазването му.

– Представете най-интересните обекти, върху които сте работил.

– В списъка с обекти, които са интересни, както за нас, така и с национално значение са: -археологически разкопки, музеи, изграждане на градска среда, воден цикъл, спортни зали и стадиони, общини и областни администрации, Полицейски управления, затвори, банкови офиси, детски градини и училища, университети, предприятия и жилищни сгради… Както виждате, утвърдени резултати и силен гръб от уважение, признание за професионализъм. Обръщам внимание не, за да се хваля излишно, а да дам ясна заявка каква отговорност носим с работата си. Това е много важно! Защото лесно се говори за постигнатите успехи,  трудно се говори за отговорността, която носиш!шапков (4)

– Имате ли любими обекти и ако да, кои са те?

– Ще ви отговоря най-сърдечно – любимият ми обект е завършеният обект в срок, с перфектното качество. В този смисъл, за мен и моя екип, всички обекти са ни любими и даваме всичко от себе си, за да станат любими те и на възложителите ни!

Любимият момент в нашия бизнес за мен лично е инвестирането. Тогава, когато влагаш, за да се развиваш. „Престиж Бизнес – 93” прави това постоянно. Мога да кажа ежедневно. Това е моят любим момент.шапков (3)

– Кое за Вас е предизвикателството в професията?

– Ще започна от края на предишния въпрос. Всяка нова технология и иновация в областта на строителството и всеки един обект, който е труден за реализиране в кратки срокове и качество, съчетано с ниска цена, е предизвикателство за нас!

– Кажете няколко думи за себе си в личен план. Имате ли хоби? Какво е то?

– Имам много хобита, но любимите са ски, моторни шейни, лов, футбол, но на първо място си остава работата ми – 24 часа в денонощието,7 дни в седмицата. Всеки, който ме познава и чуе името ми, мога да ви гарантирам, че се сеща именно за това. Темпото ми на работа е от 30 години насам и трудно нещо може да го забави. Японците казват: „бърз или мъртъв”, а аз ще използвам думите: „винаги на линия”. Старая се да не подценя нито една ситуация, и този дългогодишен тренинг ми дава основа почти винаги да успявам да го направя.

– Каква според Вас е ролята на Камарата на строителите в България?

– За нас ролята на Камарата на строителите в България е изключително важна и отговорна, участвайки в изготвянето на закони, разпоредби и изготвянето на нормативни актове, свързани със строителната индустрия. Камарата превърна строителството от отрасъл в икономиката на страната в сформирана истинска гилдия. А гилдията сама по себе си е институция, която е безпощадна към непрофесионализма и посредствеността, безпощадна към несправедливостите и излишното натоварване на бизнеса. Институция за контрол над законодателя и за самоконтрол на всички участници в нея. Гордея се, че „Престиж Бизнес – 93” стана част от тази гилдия и си пожелавам бързо развитие в нея. Заедно!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене