ВИДЕО: Небивал интерес към конските състезания на Тодоровден в Гоце Делчев

При впечатляващ интерес от състезатели и зрители, премина юбилейното пето издание на състезанията за „Най-силен кон“ на Тодоровден в Гоце Делчев. Над 30 коня от неврокопско и разложко бяха представени от стопаните си за да мерят сили за станалите вече престижни награди от състезанията за коне в Гоце Делчев.  Животните бяха разпределени в четири категории според собственото им тегло: от 450 до 550 кг, над 550 до 650 кг до 750 кг и най-тежката категория – над 750 кг.  Условието бе, в рамките на три минути, животното да изтегли специална шейна натоварена с определен брой тежки бетонни бордюри на максимално разстояние. В състезанието бяха предвидени по два кръга за всяка категория с увеличение на тежестта във втория кръг.

При много добра организация на състезанието, висок адреналин и много закачки, елитните коне и кобили спечелиха симпатиите на публиката. В първата, най-лека категория, най-силно се представи кобилата Мая на Георги Иванов, която успя да изтегли тежката шейна на 11.40 м и зае първото място в категорията. След нея, на второ място с постижение от 8.20 м, се класира кон Васко, представен от стопанинът му Иван Юруков, а кобилата на Йордан Белчев, Катерина, зае третото място с постижение 7 м. Във втора категория, първенец стана конят Хектор на Ибрахим Бабчевски, който изтегли шейната на 23 м, а третото място завоюва конят Паро на Димитър Иванов с постижение от 7.30 м. В трета категория, първенец стана кобилата Карина на Костадин Дренчев, втори е Ибрахим Бабчевски с кон Хектор, а конят Демон на Лъчезар се класира трети в категорията. В най-атрактивната категория – над 750 кг, шампионската титла грабна конят Балчи на Иван Лалев. Негов подвластник стана конят Леон на Величко Дренков, а кобилата Лиса, зарадва стопанинът си Мехмет Селим с третото място.

Да се провеждат състезания за най-силен кон на Тодоровден е сравнително нова традиция в Гоце Делчев. Инициативата е на местната неправителствената организация „Активна съвест“ подкрепяна от община Гоце Делчев. На петото издание на зрелищното събитие, организаторите се похвалиха с висок интерес към състезанието от неврокопския и разложкия край. Освен общинската управа, традиционно, състезанието се подкрепя от магазин „Щил“ в Гоце Делчев, а в тази годишното издание, към спомоществователите се включи и народният представител в Димитър Гамишев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене