СОУИЧЕ празнува патронния си празник

107143-souiche-patron-01За първи път хорът на училището изпълни химн в чест на Свети Климент Охридски.

В деня, в който православната църква отдава почит на св. Климент Охридски, СОУИЧЕ в Благоевград празнува своя патронен празник. По традиция в началото на празника старата знаменна група от дванайсетокластници предаде знамето на училището на ученици в единайсети клас. Директорът на училището – Катерина Марчева произнесе празнично слово, в което припомни на всички за славното дело на Св. Климент Охридски и за неговото значение при развитието на книжнината в България

 

„Днес ние всички прекланяме глава пред един велик българин, оставил огромна диря в нашата история-Климент Охридски, който народът, църквата, държавата, обществото нарича Свети. Той е направил за мен и за нашата общественост едни от най-големите чудеса в България. Той е направил буквите по-лесни за писане, буквите, с които остава историята във вековете.”, каза в речта си Катерина Марчева.

 

На днешния празник прозвуча за първи път химна на училището. Текста на химна  е дело на пенсионираната учителка по български език и литература Мария Петрова, а музиканта е написана от Йосиф Калпачки, учител по музика в училището.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене