Зимен празник събра хиляди на Семково

Зимен празник събра хиляди хора от региона, страната и Македония във възродения курорт Семково над Белица. Събитието превърна Белица в пример и основен посланик на малките общини в Европа.

Пъстрото тържество предизвика интереса не само на любителите на зимните спортове, а и на фолклорното богатство на Пиринския край. За трета поредна година, след дълго време на забвение, планинската община доказа, че може да бъде център на внимание и събра на своя територия вицепрезидент, евродепутати, народни представители, кметове, представители на туристическия бизнес, инвеститори.

„Предстои ни среща с премиера Бойко Борисов, за да искаме подкрепата на държавата, че сами няма да се справим. Като община спечелихме проект за 3 милиона евро за ремонт на пътя до Семково. Но реално общината няма нито един квадратен метър собствуност тук. Общинският съвет гласува курортът да стане селищно образувание и да е част от града ни. Местният парламент даде съгласието си общината да придобие безвъзмездно правото на собственост върху 114.54 хектара земя от държавния горски фонд, които са цялата територия на Семково. Но това може да стане само с волята на държавата”, заяви кметът на Белица Радослав Ревански.

Така ще се гарантира развитието на курортната местност, тъй като инвеститорски интерес не липсва. „В момента харчим средства за поддръжката на района, без да имаме никаква собственост в него. Стигна се и до парадокс през 2016 г., когато спечелихме проект по Трансгранично сътрудничество с Македония на стойност 300 000 евро за ремонти на алеите в курорта, но Изпълнителната агенция по горите не ни разреши да го реализираме и загубихме парите”, каза още Ревански.

Общината обсъжда с Университета по архитектура, строителство и геодезия и с Техническия университет, които имат бази в Семково, да се направи съвместно дружество за развитието на Семково.

„Семково има особено излъчване, тук човек се зарежда с позитивна енергия. Похвално е, че местната власт възкреси традицията на този Зимен празник. Хубаво е да има обща законодателна рамка за малките планински общини като Белица, която с днешния празник е в ролята на посланик на малките планински общини в ЕС. Смятам, че трябва да се говори за трите”П” – за предизвикателствата пред планината, за потенциала на планината и за перспективите пред планината”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на организираната дискусия „Планините – неоцененото богатство на Европа” в Семково.

Тя подчерта, че много от тези населени места в страната обезлюдяват, в една четвърт от тях няма деца под 14 години, в половината няма аптека. Затова е важно развитието на туризма, което ще осигури работни места, като не бива да се забравя опазването на околната среда.”Ще споделя нещо, което е написано от един от любимите ми поети Уилям Блейк – „Велики неща се случват, когато хора и планини се срещнат”, допълни Йотова. Сред официалните гости бяха още евродепутати, депутати, кметове и експерти.

pirinpress.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене