Путин идва след вота на 18-и март, 10 години не виждал България

След президентските избори в Русия на 18 март ще бъде съгласувана дата за посещението на новоизбрания руски президент в България, обяви във Велико Търново посланикът на страната у нас Анатолий Макаров, цитиран от „24 часа“.

„Както знаем има официална покана от президента Румен Радев. Тя бе отправена още миналата година. Тази покана е в силата през цялата юбилейна година, когато празнуваме 140-годишнината от Освобождението на България и смятам, че визитата ще се състои“, каза Макаров.

Той посочи, че сега е точното време за посещение на руския президент, защото последната му визита в България е през януари 2008 г. и са минали повече от 10 години.

За националните чествания на 3 март ще пристигне руският патриарх Кирил по покана на българския патриарх Неофит, руска парламентарна делегация, както и много представители на обществено-политическия живот в Русия.

Макаров определи като политическа шега репликата на премиера Бойко Борисов, че човек в живота си не може да избира две неща – родителите си и президента на Русия.

На това последва покана от говорителя на Руското външно министерство за гражданство на Борисов.

„Бойко Борисов на няколко пъти показа, че има желание да направи нашите отношения по-интензивни и смятам, че няма никакъв проблем за развитието на взаимоизгодно сътрудничество“, допълни Макаров.

През миналата година 600 000 руснаци са посетили България и тази бройка нараства, защото те се чувстват много добре тук и лесно разбират своите български братя, посочи като пример посланикът.

„Премиерът Борисов е заинтересован да развиваме и важни съвместни проекти в енергетиката, по които ще работим“, допълни той.

Анатолий Макаров се включи в официалното посрещане на Самарското знаме на българските опълченци в музей „Възраждане и Учредително събрание“ и приветства откриването на изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България“.

/dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене