Любопитни подробности за удар за 200 хил. лв. в сградата на ЗИИУ

Охранител от частната фирма на бившите полицейски шефове Страхил Иванов и Христо Величков вчера бе уволнен заради кражбата на 21-те машини за криптовалута от ЗИИУ – Благоевград. Христо Величков потвърди информацията за отстранения служител, но се въздържа от повече коментар с обяснението: „Нека колегите от полицията да си свършат работата“.

gallery

Цялата сграда на ЗИИУ „Стандарт” АД се охранява от частната фирма, която има офис на втория етаж. Освен със сигналноохранителна техника, сградата се пази и с жива охрана на самия вход. Затова е странно как крадците са успели да проникнат безпроблемно до петия етаж, на който се намира помещението за машини за криптовалута и да ги изнесат от там.

Според източници на „Струма“ кражбата е засечена от един от тримата благоевградчани, чиято собственост са устройствата. Те са разполагали с мобилни приложения, с които от дистанция наблюдавали онлайн машините „копачи“, но нямало опция за известяване, ако машините спрат да работят. В събота единият собственик забелязал, че неговите устройства не работят, усъмнил се, че става нещо нередно, и отишъл на място, за да провери. Обадил се на пазача на портала и когато се качил до помещението на петия етаж, се оказало, че всичките 21 машини „Антмайнер С 9“ са се „изпарили“.

Веднага подал сигнал за кражбата в полицията и на място пристигнали няколко патрулки. Предприето е тотално претърсване на сградата, тъй като имало вероятност апашите да се още там, но се оказало, че всички стаи са празни. От крадците и машините нямало следа, а СОТ-ът и камерите за видеонаблюдение били блокирани. Една от версиите е, че пазачът на портала е „проспал“ крадците, тъй като за да стигнат до петия етаж, те трябва да минат през него. Машините са тежки и един човек може да пренесе наведнъж не повече от две. Откраднатите 21 устройства за копаене на криптовалута са китайски и няма как да се проследят. Това означава, че апашите могат да ги настроят да работят за тях, без да се притесняват, че ще бъдат засечени, или да ги продадат на „черно“, което е по-рисковано. Една машина струва около 8000 евро.

Един от тримата благоевградчани, които са били наематели, е имал 15 машини, научи „Струма“. Имената на потърпевшите собственици засега не се споменават, но става въпрос за бизнесмени, които са инвестирали в новото модерно занимание, което е напълно законно и доходоносно. Курсът на биткойна варира, вчера например е бил 8500 долара. В началото на 2017 г. биткойнът се котираше за под 1000 долара. На 17 декември най-популярната дигитална валута отбеляза исторически максимум от над 20 000 долара след година на стремителен растеж. На 22 декември 2017 г. курсът на биткойна се срина с до 30 процента, достигайки 11 200 долара.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене