Директорът на ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев прие отличили се ученици

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев, Елка Божикова прие отбора на училището, който през уикенда показа отлично представяне на състезанието „Евроскола“ в Кюстендил

След него Саня Севдева, Ивана Ангелова, Шерифе Рунта, Селма Уруч, Елиф Даргут, Иван Духов и Мирослав Пехливанов завоюваха правото Гимназията да представи България в Европарламента в Страсбург.

По време на работната среща Директорът на едно от най-старите средни учебни заведения в областта успя да се запознае от първа ръка с представянето на десетокласниците, протичането на надпреварата, както и на емоциите им по време на нея и след това. Г-жа Божикова изрази увереност, че за учениците предстоят още по-големи успехи, а така също и че по времето на визитата си във Франция в средата на месец април, тяхното представяне ще бъде на още по-високо ниво. м. април 2018 година. По време на пребиваването си в Страсбург младежите ще „влязат в кожата“ на истинските евродепутати. Там младите европейци от Гоце Делчев ще участват в заседанията на различни работни групи и комисии, за да добият реална представа за Парламента, както и за процедурите, чрез които се гради бъдещето на обединена Европа.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите жители на Стария континент да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки се допринася за развитието на европейско съзнание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене