Санданчанин изплува в митническа афера за 80 бона

Санданчанинът Кирил Кацаров-Киро Слепото и колегата му Чавдар Булакиев са двамата митничари от Митница Югозападна,които завчера Окръжна прокуратура – Благоевград даде на съд за присвояване на веществени доказателства на стойност 83 386 лева, научи „Струма“.

Случаят е от 2012 г. и спокойно може да се впише в графата „кокошкарски“. По онова време Кацаров е дългогодишен митнически служител, труди се в отдел „Митническо разузнаване и разследване“ и като такъв контролира дейността на смените  на ГКПП – Кулата. В началото на годината мобилни групи залавят контейнер с анцузи и боксерки, имитация на известни марки, и го отклоняват към терминала в качеството му на доказателство по досъдебно производство. Гащите са поверени на Кацаров да ги пази с постановление на разследващ полицай от Териториално звено „Борба с организирана престъпност“ – Благоевград.

2 седмици по-късно изведнъж обаче става ясно, че стоката се е изпарила от контейнера и вместо нея са натъпкани дочени дрехи.

Районна прокуратура – Петрич още тогава завежда 2 преписки – за контрабандата и за подмяната на контейнера. А след продължило 6 години разследване едва сега държавното обвинение вкарва в съда Кирил Кацаров и колегата му Ч. Булакиев, който осигурил транспорта и натоварването на анцузите и откарването им в неизвества посока, най-вероятно за продан на пазара.

Кацаров е уволнен от митницата веднага след подмяната и още тогава колегите му се разделят на два лагера. Според едните изчезналите боксерки били само повод за изхвърлянето му от системата на митниците, по-съществените сигнали били свързани с пропускане на контрабандни цигари. Според другия лагер Кацаров обаче бил пример за стриктен служител и това личало дори в прякора му, той бил многократно награждаван и обявяван за служител на годината, през 2005 г. дори отказал на Лъчезар Петков подкуп от 10 000 евро, за да си затвори очите за нелегален внос на свинско филе.

След уволнението му от митницата санданчани рядко виждат Кирил Кацаров. Разбра се, че той работи в цех за производство на безалкохолни напитки.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене