ВИДЕО: Историята на сирийците Джейлан и синът й Галиб, които са в село Крушево от 7 месеца

siriici krushevo

ВИДЕО РЕПОРТАЖА ВИЖТЕ ТУК

Джейлан и синът й Галиб са в село Крушево от 7 месеца. Бягат от бомбите в Сирия и през Турция идват в България. Местният ходжа ги намира в една джамия в София и с негова помощ идват в село Крушево. Пристигат тримата – Джейлан, Галиб и 14-годишната Мина. Бащата и съпругът остават в Сирия.

Първоначално са отседнали при семейство британци, живеещи в Крушево, но в последствие от кметството им предоставят две стаи в сградата на бившето училище. Условията са повече от мизерни, нямат течаща вода, баня, тоалетна, кухня. Разчитат на помощта на съседите си от с. Крушево, за да се изкъпят и да получат някаква помощ.

Хората са съпричастни с проблемът им, осигуряват им храна, дават им дрехи, пари, помагат кой с каквото може. От няколко месеца намират временно препитание в един шивашки цех в селото, собственикът на който ги съжалява, им дава възможност за почасова работа, за да си изкарат малко пари за най-необходими неща. Нямат разрешение за работа от официалните власти и се боят да говорят открито за работата си. Научили са няколко български думи, с които разказват, че се чувстват добре в България, спокойни са и са приети добре сред хората. Още пазят спомени и белези от войната, като 18-годишният Галиб носи на ръката си белег от бомба. Джейлан е на 35 години и тъгува не само по съпруга си, но и по починалото осем месечно момиченце, което умира в Сирия дни преди да избягат. Бебето умира поради липса на лекар. И двамата мечтаят да имат свой собствен дом в Крушево, където да живеят в човешки условия – с баня, тоалетна и течаща вода, но, ако в Сирия бомбардировките спрат, са готови да се върнат в страната си.

Всички жители на село Крушево ги приемат много добре, като свои истински съселяни, помогнат им, признават, че им е жал за тях и искат държавата или някоя институция да им помогне да се установят и да живеят в по-добри условия. Единодушни са, че са съпричастни със съдбата им и са готови да им помагат и в бъдеще. Казват, че сирийците са кротки и трудолюбиви хора, с които се живее лесно. Нямат никакви проблеми с тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене