Здраве и пълни бъчви си пожелаха в Черниче на Трифон Зарезан

Трифон Зарезан е, нека да е  здраве и берекет, си пожелаха десетките празнуващи, събрали се в евросело Черниче. В село Черниче от няколко години на 1 февруари дълги трапези се редят на площада и литри вино, и солидни килограми мезета черпят всички.
Днешният празник започна с празнична литургия и водосвет. В църковния двор отец Спас, колоритният Недко Косов, както и младият кмет Георги Стефанов символично зарязаха лозята. Наричаха за берекет, за сладко грозде, за пълни бъчви и много здраве и веселба.
Историята на празника разказаха учениците от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли, децата от вокална група „Пламъче“ изпяха китка народни песни, като вдигнаха на хубаво хоро празнуващите. Малките народни танцьори от училището в село Крупник се представиха отлично, като изпълниха няколко сърцати народни танца с много ентусиазъм и желание да забавляват празнуващите.
Певиците към читалище „Гоце Делчев“ в селото също не пропуснаха да поздравят всички. Председателят на единствената Винена партия в България Иван Лулейски вдигна наздравици със своите съпартийци и приятели, за които днес е най-големият празник вече над 22 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене