Държавата гарантира до 50 млн. лева за студентски кредити

Правителството одобри общ размер на държавните гаранции за кредитиране на студентите и докторантите за 2018 г. в размер до 50 млн. лв. Финансовата подкрепа е в гарантиране на главницата и лихвите по кредитните задължения, съобщи правителствената пресслужба.

Министърът на образованието и науката подписва от името на правителството споразумения за издаване на държавна гаранция с банки, сключили типов договор с Министерството на образованието и науката за кредитиране на студенти и докторанти. Това са „Банка ДСК“ ЕАД, „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД, „Алианц Банк България“ АД, „Юробанк България“ АД и „Първа инвестиционна банка“ АД.

Договорените кредити по реда на Закона за кредитиране на студентите и докторантите през предходните години са гарантирани от държавата до тяхното пълно погасяване.

Програмата за студентско кредитиране започна през 2010 г. Нейна основна цел е да се създадат условия за свободно развитие на висшето образование, както и за достъп до висше образование чрез споделяне на финансовите отговорности между потребителите и държавата.

/dnevnik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене