Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина

Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат обратно. Идеята се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка в страната. Преодоляването на недостига не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев, пише „Сега“.

„Има хубави инициативи от страна на частния сектор – ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули – да му покрият разходите за път, за настаняване…Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани“, каза Дончев. Според него първият от тях е жилищната политика.

„Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми – не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от стимулите – настаняване в ремонтирано жилище“, коментира вицепремиерът.

Той все пак допълни, че решението къде да работиш и живееш е сложно, защото изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата. Всяка година около 25 хиляди българи напускат страната, а 11.5 хиляди се връщат. Дончев даде да се разбере, че се обсъждат и други идеи за борба с недостига на работна ръка. Една от тях е активирането на неактивните безработни българи – около 200 хиляди души. Много сериозен резерв за квалифицирани кадри е раздутата държавна администрация.

„Сега в публичния сектор са заети около 10% от работната сила, които могат да намалеят с въвеждането на електронно управление. В рамките на следващите до 5 г. служителите на гише в администрацията ще намалеят с до 1/3“, обясни още Дончев.

/blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене