Съдебните охранители от Благоевград също излязоха на протест

Около 40 Служителите, осигуряващи охраната на съдебната власт, излязоха на „открито събрание“ пред Съдебната палата в Благоевград. По този начин те се присъединиха към още в 21 областни града в страната, където днес се провеждат подобни форми на протест.

С лозунги „Европа и за НАС“, „Кой и защо разделя сектор „Сигурност““ и с балони в ръце, те изразиха основното си искане за изравняване на заплатите им с тези на служителите в МВР, както е разписано в нормативните документи.

 „Ако не се предприемат някакви мерки продължаваме със събранията на открито, но в по-голям мащаб“, каза Гаврил Митушев, председател на синдикалната организация към звено „Охрана“ Благоевград.

Той допълни, че недоволството идва от разделянето в сектор сигурност, което направи правителството с тези увеличения на заплатите на колегите от полицията, които пак не са достатъчни и за тях.

„Лошото е, че ние не получихме и това. Ние сме различни министерства, но работим с един и същи контингент. Престъпният контингент се върти в нашите три служби: полиция, арести, охрана.

С тази разлика, която правят между нас, не че ни настройват един срещу друг, но просто ни обезкуражават“, допълни Митушев.

/Е79

 

Съдебният охранител Веселин Петров обясни какво символизират балоните:

„Балонът е символ на това, с което е пълен – въздухче. С това бяха подплътени предизборните обещания на всички политически партии през последните 10 години. През тези години слушаме как на всички им е ясен проблемът със сигурността, на всички им е ясно какви мерки трябва да се предприемат… Балончетата се спукват веднага след изборите“.

 

В знак на съпричастност към протестиращите се присъединиха и няколко служители на полицията.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене