Как и защо климатикът ни разболява?

В днешнo време хората все по-често решават проблемите с ужасно топлото време през лятото и големия студ през зимата, като просто си купят климатик. Това технологично чудо значително улеснява живота ни. И макар че се смята за голямо удобство, трябва да имаме няколко неща на ум, преди да въведем тази машина в дома или офиса ни.

Трябва да знаете, че климатиците не са нещо абсолютно безопасно. Има няколко причини, поради които продължителното стоене в климатизирана стая може да бъде опасна за вашето здраве. Климатикът има редица странични ефекти за човешкото здраве, за които може би не знаете. Предлагаме ви да се запознаете с 8 от тях:

1. Дехидратация

Климатикът намалява влажността на помещението, което на пръв поглед е незабележимо. Така тялото ви започва да губи вода, защото температурата е доста ниска и изобщо не сте жадни. Ако ви се наложи да сте за по-дълго в стая с климатик, тогава следете внимателно количеството течности, които консумирате.

2. Главоболие

Възможно е, ако останете по-дълго в стая с климатик да ви заболи глава. Една от причините за главоболието и мигрената е дехидратацията.

3. Проблеми с дихателната система

Хората, които работят на места с климатик често се оплакват, че имат проблеми с дихателната система. При някои се изразява в запушен нос или течащ нос, сухо нос и сухо гърло, а при други – точно обратното. Проучванията показват, че 28% от хората, които работят в климатизирана стая, страдат от ринит. Но сред хората, които работят във вентилирана стая, тази цифра е само 5%.

4. Сънливост

Като цяло основната функция на климатикакаквто вкъщи, така и в офиса е да направи температурата подходяща за нас. Хората обаче често несъзнателно нагласят много по-високи температури през зимата и по-ниски през лятото. Това обаче може да е голяма грешка. Не само от гледна точка на използваната електроенергия, но е и доказано, че хората, работещи в климатизирани стаи, по-често се оплакват от сънливост.

5. Сърбеж и раздразнена кожа

Дали козметиката е вредна? И още как! Прекомерната климатизация, комбинирана с излагане на слънчева светлина, може да предизвика сърбеж и изсушаване на кожата. Необходимо е да се грижим за постоянното овлажняване на кожата, ако прекарваме дълго време в стая с климатик, без значение дали е лято или зима.

6. Астма и алергия

Климатикът не е основният причинител на тези заболявания, но когато страдате от тях и сте прекалено дълго време в помещение с климатик, това може да усложни състоянието ви. От една страна, климатикът може да защити хората, които са чувствителни към цветен прашец. Но, от друга страна някои хора се оплакват, че симптомите се влошават.

7. Сухота в очи

Отново поради сухия въздух може да настъпи сухота и раздразнене на очите, както и зачервяване и замъглено виждане.

8. Простуди и инфекции

Въздухът, преработен от климатик, пресушава назалните проходи, и може да доведе до дразнене на лигавиците. По този начин тялото ви става уязвимо за вируси и инфекции.

/Zdrave.to.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене