Без категория

Внимание по празниците: Над Югозапада самолети ще разпръскват ваксини срещу бяс по дивеча 10 дни

ваксини

Ако планирате разходки в гората по време на почивните дни около предстоящите празници по Гергьовден, вземете ръкавици със себе си. Възможно е да се натъкнете на странни кубчета, които да решите да разгледате от любопитство. Въпреки, че те биха представлявали опасност само ако са с нарушена цялост, съветът на специалистите е да не се докосват с незащитени ръце.

Въпросните кубчета, всъщност представляват ваксинални примамки срещу бяс по дивите животни, които вече се залагат на територията на 22 области в страната. Акцията се организира от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с одобрението и подкрепата на Европейската комисия. Всяка година в страната се провежда ваксинална кампания срещу бяс по дивеча, която се организира на етапи, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. От там уточниха, че на територията на Югозападна България, за областите Перник, Кюстендил и Благоевград, акцията по разпръскване на ваксините ще продължи десет дни, като краят на кампанията за региона е 3 май.

Осем специално оборудвани самолета ще изхвърлят над 1, 5 милиона ваксини над горските терени в цялата страна. Според организационния план на действие, в продължение на 10 дни, самолетите с ваксините за Югозападна България ще излитат от летище Лесново, което се намира край Елин Пелин. Ваксините няма да бъдат разпръсквани над населени места и водоемите, но са възможни промени в графика заради промени в атмосферните условия, съобщиха още от пресцентъра на Българската агенция по храните.

Ваксиналните примамки са с кубична форма, имат специфична миризма на мърша, чрез която се привличат хищниците. В примамките е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на животното. Специалистите съветват хората да не докосват с незащитени ръце ваксините, в случай, че се натъкнат на малките зелени кубчета. „Ваксината може да бъде опасна за здравето, когато е нарушена нейната цялост и външната обвивка”, предупредиха експертите. Кубчетата са с размери 2 сантиметра, на един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра, мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система, казаха от БАБХ.

Експертите съветват при контакт с ваксините срещу бяс по дивите животни да се консултираме с личния си лекар. Те не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни, но се препоръчва те да се държат затворени, а кучетата да се извеждат само на повод.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните. Всяка година Програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като така се подпомага и нейната реализация. За първи път ваксинацията на хищници по въздух е извършена преди 5 години. През пролетта и есента на 2009 г. върху площ от 55 хиляди квадратни километра, на два етапа са изхвърлени над 2 милиона ваксинални примамки в цялата страна. От тогава броят на констатираните случаи на заразени с бяс животни е намалял значително, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

График на ваксинацията:

1. Летище Лесново – 10 летателни дни (Югозападна България);
2. Летище Ерден, област Монтана – 8 летателни дни (Северозападна и част от Централна България);
3. Летище Калиманци, област Варна – 9 летателни дни (Североизточна и част от Централна България);
4. Летище Балчик, област Добрич – 6 летателни дни (Североизточна България).
От летище Калиманци и летище Балчик кампанията ще се осъществява едновременно.

Сашо Златев

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене