Лекарство от отровна билка заставя раковите клетки да умират доброволно

Учените по цял свят се борят за създаването на ,лекарство, което би могло да победи най-коварното заболяване – рака. Учени от Саратовския държавен медицински университет „В.И. Разумовски“, са напреднали много в това направление, пише kp.ru. 

Преди дни бе обявено, че техният проект – антитуморно лекарство е показало положителни резултати.  Учените със свои сили и средства са провели серия изпитания и тестове и ефектът е бил положителен. Раковите клетки при контакт със средството „умират доброволно“ без странични последствия за организма.

Учените отиват още по-надалеч. Те вече мислят за това къде другаде може да приложи лекарството. Те смятат, че разработката ще е приложима не само при лечението на онкологията, но и при лечението на туберкулоза.

Ефектът на „доброволната смърт“ на раковите клетки, за който говорят саратовските учени се дължи на флавоноидосъдържащ екстракт от Avran medicinal, който разрушава само засегнатите клетки.

„Това е отровна билка, широко разпространена в Евразия и Северна Америка, но самостоятелната ѝ употреба може да навреди на здравето“, обясняват от пресслужбата на министерството на промишлеността и енергетиката на Саратовска област.

„Въпреки факта, че основният компонент на екстракта е токсичен, самото лекарствено средство, благодарение на специален способ на екстракция, е било нетоксично и безопасно при експерименти с животни, като не е загубило фармакологичните си свойства“, допълват от пресслужбата.

Независимо от факта, че по цял свят се разработват противоракови лекарства, досега няма разработка, която едновременно да е била и безопасна и високоефикасна, за да може да се използва на практика.

„Учените от Саратов вече са получили осем патента, още два са на етап експертиза в патентното ведомство. Цента на една единица от средството (един грам) може да бъде около 80 рубли – 1,1 евро, добавят от регионалното министерство.

Лекарството сега трябва да премине през доклинични и клинични изпитания и за тази цел учените търсят инвеститор. /Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене