ВМА: Това са всички симптоми на Covid-19 (ПЪЛНА КЛИНИЧНА КАРТИНА)

Доц. д-р Георги Попов, началник на Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА, обясни подробно всички симптоми на коронавируса.

Характерен за протичането на болестта е дългият период на поддържане на повишена температура Основните симптоми коронавируса включват повишение на температурата. То не е бързо, както и при грипа, когато тя се вдига за часове до над 39 градуса.

При коронавируса температурата е повишава бавно в рамките на 38 градуса. С такава температура са приети във ВМА повечето болни от коронавируса. След това, най-вероятно заради развитие на усложнения в долните дихателни пътища, температурата става 38,5-38,8 градуса, подчерта шефът на Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА.

Характерен за протичането на болестта е дългият период на поддържане на повишена температура, до 14 дни Следващият симптом е сухата кашлица. Болните я описват като дразнеща, нетърпима, непоносима.

Продължава дълго време – 10-14 дни. Друг симптом са болките и дразненето в гърлото. Той преминава бързо. Също така болните се оплакват от запушване на носа и секреция, които също преминават бързо. При 25% от случаите заболелите се оплакват от главоболие. Това се дължи от една страна на интоксикация от вируса, а от друга на хипертоничните прояви на заболяването.

При болните над 50 години задължително се отчитат хипертонични реакции. А хипертониците повишават кръвното налягане в рамките на 180 и повече. При 45% от заболелите от Covid-19 се наблюдава задух. Болните го описват като непоносима тежест в гърдите.

Той е най-често срещаният симптом за сериозно увреждане. Друг симптом са болките в гърба и кръста. Около 5% от болните се оплакват от такива. Загуба на мирис и вкус е установена при 3% от болните във ВМА. Също толкова са имали диария или коремен дискомфорт. А един болен е имал обрив. Към петия ден от началото на заболяването се развива пневмония, която може да се регистрира с рентгеново изследване. В началото е тежка вирусна, а в по-късен етап се усложнява в бактериална.

Поради тази причина лекарите във ВМА лекуват болните с масивна антибиотична терапия. В някои случаи се включват и кортикостероиди в малки дози. При лабораторните показатели на заразените се наблюдават ниски нива на левкоцитите, тромбоцитите и много високи стойности на феритин и LDH.

Доц. Попов обясни, че до момента във ВМА има регистрирани 129 болни с вируса, от които хоспитализирани са 26, изписани са 14, а 89 са по домовете с лека клинична форма.

Мъжете са 60% от заболелите.

Инкубационният период е в рамките на 2 до 9 дни. Средно 4 до началото на клиничните симптоми. От изписаните 14 болни, 10 са напълно оздравели. Но прави впечатление, че останалите четирима пациенти дълго време се задържат с наличие на вируса с носоглътката, което гои прави преносители и опасни за околните.

При наблюдаваните по домовете се отчита семейност на заболяването. Засегнати са 3-4 членни семейства. Фамилии от 5-8 човека. Включително има и една комуна от 11 жени и едно дете, от които 7 са дали положителни проби за коронавируса. Повечето от регистрираните случаи са на хора с добър или много добър социален статус.

Заразените с коронавирус, които са под домашно наблюдение, се контролират с ежедневно обаждане по телефона. „Лично аз се обаждам, психолог се обажда и всеки ден ми съобщава резултатите”, посочи доц. д-р Георги Попов. За преглед и оценяване на състоянието от ВМА се изпращат специализирани екипи от доброволци. Включително и до комуната, която се намира извън София.

От хоспитализираните болни във ВМА трима са с тежка клинична форма. Те са под постоянно лекарско наблюдение, състоянието им се оценява ежеминутно. До момента никой от тях не е на апаратна вентилация.

Доц. Попов посочи, че според данните до момента от света, при въведените на апаратна вентилация – най-тежките случаи, смъртността е 86%. Един от случите във ВМА е на жена на 86 години. Тя е лекувана с активна етиологична терапия, агресивна тройна антибиотична комбинация, фракционирано подаване на кислород и системни кортикостероиди в малки дози. Благодарение на лечението болната вече е в добро състояние и в близките дни ще бъде изписана.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене