Аутопсията разкри защо издъxна 43-годишният Геоpги Кyзманов от петpичкото cело Къpналово

Хеморагичен шок и остра дихателна недостатъчност…… времето е работило срещу лекарите…….

След почти три дневно разследване за уточняване на смъртта на 43-годишния Георги Кузманов, който издъхна в болницата в Петрич, след катастрофа край борсата в селото, едва днес успяхме да стигнем до истината за смъртта му, която шокира близките му и тези, които са го видели в първите минути след катастрофата.

Поради пълното информационно затъмнение и липсата на лекар, който да застане с името си и каже от какво точно е загинал Кузманов, в Петрич и родното му село Кърналово, се разпространяваха всякакви версии. Хората се питаха – как така е умрял човек, който е бил адекватен, говорил си е и се е оплаквал от единствено от болки в крака. Човек, който до 19.30 в деня на катастрофата, уж е бил добре, а издъхнал 2 часа и половина по-късно.

Шокирани от смъртта му бяха и полицаите, били на мястото на пътния инцидент, както и в Спешен център, където пациентът е бил разпитван за това как се чувства. Днес се свързахме с д-р Яни Златин, направил аутопсията на загиналия. Резултатите от направената аутопсия сочат като причина за смъртта – Хеморагичен шок и остра дихателна недостатъчност.

Хеморагичният шок настъпва след остра кръвозагуба, загуба на повече от 500 мл. кръв. Имал е травми в гръдния кош, спукана диафрагма и кръвоизлив в корема.. Лекарите в Петрич го сложили на операционната маса, както писахме, зашили червата на пациента, но не са имали време и не са успели да стигнат до силно травмираната диафрагма, поради острата кръвозагуба, причинила смъртта му.

Белият дроб е бил наранен и пациентът не е могъл да диша, казва д-р Златин. Той е бил с колан, което е запазило главата му от травма, затова не е бил в безсъзнание, контактен и е отговарял на елементарни въпроси. Но спешните медици и полицията не могат за преценят какво точно е било състоянието му. Това се видяло както писахме на операционната маса, където той е издъхнал.

Трима петрички лекари са оперирали пациента. Хеморагичният шок е изключително опасно състояние, бурно се развива и в много от случаите се стига до смърт. Времето за реакция в такива случаи е определящо. В случая с Георги Кузманов е било немислимо транспортирането до Благоевград, това беше друг въпрос, който тормозеше близки на загиналия -Защо за 40 минути не са го закарали в болницата в Благоевград?!

Отговорът на д-р Златин бе: Защото е щял да умре в линейката. Имал е и открити счупвания на крака, затова се е оплаквал от болки там, това е първично усещане, кости са счупени и първичната болка там е най-силна, но не вярвам да не е казвал, че не може да диша, уточнява специалистът. Травмите му не са били несъвместими с живота, но времето за реакция е било кратко заради хеморагичния шок, каза още д-р Златин.

Struma.com написа, че в болницата не е имало кръв за преливане и, че лекарите от Петрич са пратили линейка за кръв до Благоевград. Все още не сме намерили лекар, който да каже вярно ли е това. Но ровейки се по тежкия случай разбрахме, че проблемът с кръвта във всички болници е много сериозен. Кръв няма. В такива случаи се търси от кръвна банка Благоевград, като уговорката е например, колкото банки кръв са нужни, толкова близки на пострадалия трябва да се явят в кръвна банка и да дадат кръв. Иначе в такива случаи, ако няма време за реакция, докато намерят и доставят кръвта става много тежко.

Проблемът затруднява работата на лекарите, а и застрашава човешки живот. Така, че не е ясно, ако е имало кръв в болницата в Петрич, дали човекът щеше да оцелее. Дори и с такива травми хипотетично би могъл да оцелее. Но на практика е изключително трудно хеморагичният шок, или такъв масиран кръвоизлив, да бъде овладян, въпреки спешните действия на лекарите.

Ние не сме съдници, не търсихме лекарска грешка, ние питахме дни наред защо издъхна Кузманов? И официален отговор от петричките лекари не получихме. Вчера 43 годишният баща на 2 деца бе погребан, стотици хора го изпратиха в последния му път.

Хората коментираха всевъзможни неща, сред които и липсата на кръв за преливане. Един проблем, който се оказа – Животозастрашаващ! Такава е организацията в здравеопазването ни. Жалко, Бог да ни пази!

С. Иванова/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене