Кметът на село Кавракирово включи в оранжериите си калорифери на пелети, направи бум на пазара с ранни зеленчуци

Кметът на петричкото село Кавракирово Александър Треновски заложи в двете си оранжерии маруля, репи, лук и чесън и направи истински бум в продажбата им на кооперативния пазар и на борсата край село Кърналово. Тази година той е увеличил асортимента на зеленчуците, като новото е чесънът, което се оказало най-доходоносно.

От началото на сезона досега цената на една маруля на пазара върви по 0.50 лв., връзка репи се предлага с десет стотинки повече, за толкова може да се намерят и пет главички кромид, докато чесънът бие всички ценови рекорди с цената от 0.80 лв. до 1 лв. за връзка.

Двете оранжерии кметът отоплява на пелети и въпреки че са скъпи, той твърди, че рандеманът от предлаганата зеленчукова продукция на петричките пазари му излиза на плюс. „Не е по джоба на всеки с това отопление, но какво да се прави. Няма отказване!“, сподели Ал. Треновски.

Интересното в случая с отоплителната система е, че тя е направена от стари части на калорифери. Самата технология обаче той пази в пълна тайна. Новатор е в направата му и казва, че никой от конкурентите му, занимаващи се със зеленчукопроизводство, няма подобна на територията на община Петрич. „За да печелиш, трябва да си първи! Е, аз го постигнах и не се оплаквам от резултата“, откровен е Треновски.

ВЕНКО СТЕФАНОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене