Скандал в Петрич! Ексохранителят А. Златински монтира в двора на вилата си беседка, която изнесе през оградата на танковото поделение

IMG

Беседката, която се намираше пред щаба на бившето танково поделение в Петрич и която ексохранителят Андон Златински на 1 април тази година изнесе с камион, е монтирана в двора на неговата вила в петричкото се­ло Струмешница, установи ре­портерска проверка по сигнал на читатели. Беседката е „над­виснала“ в края на голямата гра­дина на извънградската къща на Златински. Той е запазил вън­шния й вид, но я е обновил с но­ви дъски, които е боядисал в зе­лено. В средата на беседката е и правоъгълната масичка, око­ло която са сядали офицерите от отдавна разформираното поде­ление. Беседката и масичката са построени пред щаба на воен­ната част в Петрич преди много години от старшина Димитър Ни­колов от южния град.

Още на 1 април читатели ала­рмираха, че посред бял ден някой изнася през оградата на поделе­нието беседката, и поискаха про­верка дали съоръжението за от­дих няма да отиде в двора на час­тна вила. Репортер на „Струма“ тогава завари Златински да ко­мандва лично демонтажа на бе­седката и пренасянето й с кран през високата ограда. Златински отговори така на репортерските въпроси: ‘Това не е кражба. Тази беседка трябваше да бъде изне­сена отдавна. Такова е решение­то на съдебната власт, която е собственик на имота. Сега пре­местваме беседката на друго място“, каза тогава Златински, но не уточни новото място.

Оказа се, че читателите са прави – беседката с покрив с формата на островърх шлем е откарана направо в двора на ви­лата на Златински.

Андон Златински бе назначен от фирмата, която няколко годи­ни охраняваше поделението, за пазач на бившата военна база. Впоследствие около 7 декара от площта на поделението станаха собственост на Министерство­то на правосъдието за изграж­дане на нова Съдебна палата на Петрич.

Остава загадка на какво ос­нование Златински е изнесъл бе­седката, намираща се в имота на правосъдното министерство, и я е монтирал в частния си имот.

Председателят на Районен съд – Петрич Мая Банчева вчера на въпрос на какво основание Златински е прибрал беседката в двора на вилата си в Струмеш­ница, заяви: „Нищо не мога да кажа за тази беседка“, и отказа коментар.

Петричани, живеещи до по­делението, разказаха, че дълги години, докато е бил пазач на обекта, Златински е отглеждал там прасета, кокошки и кози. Веднъж, когато го попитали къ­де са прасетата, още ли са в ба­сейна, той се пошегувал, че ги е преместил в ареста на поделе­нието.

Андон Златински е подпол­ковник от бившите Гранични войски, служил е в Граничен от­ряд – Петрич, където е давал опе­ративни дежурства. Преди око­ло 10 години, когато Министерс­твото на правосъдието стегна собственик на 7 дка от танково­

то поделение, обектът се охран­яваше от фирма „Дега полис“. Златински стана отговорник на фирмата за охраната на поделе­нието. Преди няколко години до­говорът за охрана между право­съдното министерство и „Дега полис“ приключва. Частта от по­делението, собственост на ми­нистерството, и до момента е без охрана. Справка в Търгов­ския регистър показа, че дори „Дега полис“ вече е заличена. Въпреки това и до момента клю­чът от поделението е у Златин­ски, неясно обаче на какви ос­нования. Той може да си влиза в поделението по всяко време. Никой не знае от кого той е поискал разрешение за изнас­янето на беседката.

В същото време Министерс­твото на правосъдието проявява видимо завидно безгрижие за този свой голям имот в центъра на Петрич. Върху него трябваше да бъде построена новата Съдеб­на-палата в южния град. В края на 2012 година обаче предвид

окаяното състояние на имота председателят на Районен съд – Петрич Мая Банчева и админис­тративният ръководител на Ра­йонна прокуратура – Петрич Ли­дия Манолова в писмо до тога­вашния министър-председател Бойко Борисов, финансовия ми­нистър Симеон Дянков и минис­търа на правосъдието Диана Ко­вачева поискаха разрешение и средства за нова Съдебна пала­та да бъде купена сградата на бившата обувна фабрика „Гер­гана“ в центъра на Петрич. Те се аргументираха с това, че за ре­монта на бившето танково по­деление са необходими 4 милио­на лева, „същевременно сграда­та вече е в окаяно състояние, непрекъснато се саморазрушава, наводнява и към момента се поставя въпросът възможно ли е изобщо нейното преустроява­не“ (цитат от писмото).

Министерството купи в край­на сметка сградата на „Гергана“, но и по нея тръгнаха съдебни де­ла и тя все още не е преустрое­на в нова Съдебна палата на Пет­рич. Като краен резултат при на­личието на два имота в Петрич, собственост на Министерство­то на правосъдието/южният град все още не може да се похвали с нова Съдебна палата и проку­ратурата и съдът са в старата тясна сграда.

Бившето танково поделение продължава да се руши. Въпре­ки направения преди 12 години ремонт на покрива на централ­ната сграда (щаба и спалните по­мещения) от покрива тече. В съ­щото време Министерството на правосъдието плаща данък сгра­ди и такса смет за имота, за кой­то иначе като че ли е забравило.

От екстериорните забележи­телности на бившето танково поделение след изнесената бе­седка остана само красивата статуя на елена. Не се знае кога каменното горско животно ще последва съдбата на беседката и ще украси двора на нечия час­тна вила или къща.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене