Цветанов: Румен Радев иска да ни въвлича в постоянен конфликт

Президентът Румен Радев иска да ни въвлича в постоянен конфликт.

Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в ефира на bTV, коментирайки речта на държавния глава, с която той отчете една година на „Дондуков“ 2.

Завистта и обидата не е присъща на президентската институция. Президентът Радев има една цел – той иска да участва в допълнителното рушене на авторитета на българския парламент, коментира още Цветанов. По думите му той не е назначил министър-председателят Бойко Борисов и не е назначил министрите в настоящия кабинет. Защо президентът, когато стана президент и трябваше да участва в съвета на лидерите, гласува за отпадане на санкциите в Русия – защо не говори за СЕТА, попита още Цветанов. Той каза, че президентът не е отговорил защо е дал тласък за ускоряване на процедурата за избор на нови изтребители. Президентът изпадна в международна изолация. Той не може да бъде този фактор, който беше Росен Плевнелиев, категоричен бе Цветан Цветанов.

На кръгли маси БСП са излизали с официални становища да се започне процесът по Истанбулската конвенция. Имало е парламентарно питане към министър Цачева, публикации във вестник „Дума“. Пленумът на Съвета на ПЕС също е посветен на дебата за Истанбулската конвенция. Така Цветанов коментира малка част от документите, с които разполага, показващи отношението на БСП по темата. Ние трябва все пак да направим необходимото, за да информираме общността.

Темата за социалната роля на пола сме я затворили с решение на българския парламент. Това, което предизвика също голям спор за образованието, това също е регламентирано законодателно, коментира Цветанов части от документа и отбеляза, че в момента в 18 държави е приета Истанбулската конвенция, в другите държави този процес продължава. Философията на Конвенцията е да се създаде интегритет на всички институции и да може координирано да се действа срещу насилието. Държави, които са много по-консервативни от българското общество, са държави, които са приели Истанбулската конвенция и там няма този проблем, поясни Цветанов. По думите му никой не притиска държавата за документа.

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене