Под знака на Червения кръст

Юлия БАЙМАКОВА

„Стабилна ни е Организацията!“ – това е оценката за състоянието на Българския Червен кръст в Гоце Делчев, дадена от д-р Донка Кочева – председател на Общинския съвет на БЧК повече от двадесет години. На срещата ми с нея присъства и Илия Динев – заместник – председател на Общинския съвет на БЧК, отговарящ за местното звено на Българския младежки Червен кръст, както и Катя Темелкова – член на Съвета и координатор на Проекта за възрастните хора. Всеки от тях има какво да разкаже за разнообразната и ползотворна червенокръстка дейност.

Работата по Проекта за възрастните хора започва преди 15 години с помощта на Швейцарския Червен кръст. Целта е да бъде създадена среда, в която самотните възрастни хора да започнат да се чувстват значими, а не изолирани от обществото. Това е общият стремеж, който обединява усилията на работещите по Проекта в целия свят, а всяка страна решава как по свой начин да го реализира. В Гоце Делчев с благородната цел се заема инициативна група от доброволки. Постепенно се изгражда широка партньорска мрежа, която подпомага различните инициативи. Постоянни партньори на Организацията са: Община Гоце Делчев, Агенцията за социално подпомагане, училищата и читалищата в общината, Домът на културата и всички социални домове, Ротари клуб. Постепенно работата по Проекта напредва до такава степен, че БЧК – Гоце Делчев, става за пример. Тук идват представители на Босна и Херцеговина, както и на градове в България като Кюстендил и Русе, за да черпят от неговия опит.

Доброволките от БЧК периодично посещават Дома за стари хора в града. Навестяват самотните възрастни и по домовете им, като от две години обхождат и близките села. Те носят на нуждаещите се хранителни пакети, остават на раздумка с тях, измерват им кръвното налягане и кръвната захар. Хората са свикнали с тези посещения, очакват ги и винаги им се радват. Особено поласкани остават, когато доброволките ги посещават на техните рождени и имени дни. По случай Международния ден на възрастните хора те биват поздравявани по кабелната телевизия и получават вестници за третата възраст.
По традиция в навечерието на Деня на будителите Общинският съвет на БЧК организира честване на кръгли годишнини. Така са отбелязани 70-годишнината на Ани Джаджева, 80-годишнината на Иван Марков, 100-годишнината на Димитър Перухов.

Всяка година в точно определен ден – седмица след Великден, отново благодарение на БЧК в Гоце Делчев се честват златни сватби – 50 години съвместен живот. На тържествата присъстват и децата на възрастните двойки. Понякога се събират по четири поколения, заедно с правнуците. Напоследък не се налага юбилярите да бъдат издирвани, защото те сами съобщават на активистките за своя предстоящ празник.

Друга инициатива на червенокръстката организация е „Баба, мама и внуче“. На това тържество, провеждано в навечерието на Осми март, се канят многодетните майки и бабите с най-много внуци. Тогава им се връчват с голямо уважение специални грамоти.

Доброволките на БЧК в Гоце Делчев организират пътуващи семинари, съвместно честване на коледните и новогодишните празници, тържествено посрещане на пролетта. Преди Коледа и Великден те влизат във връзка с управителите на големите хранителни магазини за осигуряване на така наречените хранителни банки. Посещават и домовете за деца, като при нужда осигуряват социална помощ и на тях. С възпитаниците на Дома за деца, лишени от родителска грижа „Иван Кюлев“ са работили по проект за здравословно хранене.

Организацията на БЧК – Гоце Делчев, заслужено се гордее с връзката между поколенията. По-възрастните споделят опита си с по-младите, като в същото време им дават свобода за изяви и се радват на тяхната инициативност и на ентусиазма им. Ръководителят на младежкия БЧК Илия Динев посочва, че годишно те провеждат повече от 30 дейности – фондосъбирателни акции, обучения, участия в национални кампании и т. н. На ежегодните ученически състезания по първа долекарска помощ нашите младежи винаги се класират на челните места, били са дори национални първенци. Придобили важни практически умения, те ги предават на връстниците си и на по-малките ученици. Това става по време на лятната академия, организирана от Общината, а по традиция на първи юни младите червенокръстци правят показно в градския парк.

По своя инициатива членовете на БМЧК събират помощи за пострадали млади хора. Техен е и починът „Всеки заслужава своя бал“, чиято цел е да се подпомагат нуждаещи се абитуриенти. Благодарение на тях вече няколко младежи и девойки са се насладили на вълнуващия празник при завършване на средното  си образование.

Активистите на БМЧК  посещават Дневния  център „Символ на любовта“ и Дома за стари хора, стремейки се да помогнат и на децата с увреждания, и на възрастните. За Великден те раздават боядисани яйца, а в горещите летни дни – минерална вода. Във връзка с Деня на Земята провеждат акция за почистване на курорта Попови ливади. По подобаващ начин се включват и в борбата срещу тютюнопушенето. Те отбелязват 31-ви май – Световен ден без тютюнев дим, като предлагат на пушачите лакомства срещу  цигари. За тази своя загриженост и за усърдието, което проявяват, имат награда от кмета на Общината.

Червенокръстката дейност както сред възрастните хора, така и сред  младежта в град  Гоце Делчев отдавна е доказала своята резултатност. С всяка изминала година тя става все по-необходима на хората и все по-високо ценена от тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене