Разшифрован е текста на един от древните свитъци от Мъртво море (СНИМКИ)

В продължение на година учените Ешбал Ратсон и професор Джонатан Дов от Университета в Хайфа изследвали 60 фрагмента от свитъка, за да могат да го възстановят и разчетат. Те успели да установят, че ръкописът съдържат информация за уникален календар, в който има 364 дни. Също така, според предположенията, авторите на ръкописите може да са били членове на сектата на есеите, които са живели в юдейската пустиня.

От ръкописа учените са успели да научат повече за календара, който използвала сектата, както и наименованието на специалните празници, които не са споменати в Библията: Ден на виното, Ден на маслото, които се чествали като продължение на празника на първата реколта от пшеница. Празнуването на празника на пшеницата е 50 дни след началото на първата Великденска събота. След това следва празникът на маслото.

Също така, в ръкописите е забелязан и почерка на втори човек, който е добавял липсващите дати към календара. За да разшифроват написаното, учените използвали бележките към ръкописа, които вторият пишещ е правил на мястото на авторските пропуски.

Свитъците от Мъртво море са открити за първи път през 1947 г. в Кумранските пещери на брега на Мъртво море. От този момент са открити 900 фрагмента, писани от древна юдейска секта. Те са написани на древноеврейски и арамейски език. Тези свитъци са наричани ​​най-старото оцеляло копие на Библията, тъй като значителна част от ръкописите са библейски текстове.

Освен това, в ръкописите има записки за ежедневния битов живот. Например за празниците на членовете на секта, които са живели по 364-дневен календар.

Превод и редакция: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене