Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов издаде Заповед да не се събират такси за дните на отсъствие на деца, неприсъствали поради болест

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов събра на уточняваща работна среща директорите на детските заведения в града. Тя бе реализирана във връзка с възникнало напрежение относно решение на Общински съвет за въвеждането на постоянна такса в детски градини и ясли.

„Решението остава, тъй като е коректно зададено –медицински документ, в скоби болничен лист, което означава, че първо се дава предимство на медицинския документ и след това се уточнява вида му“, поясни д-р Атанас Камбитов. Той постави акцент върху казусите, свързани със задължителното изискване на болничен лист. Има случаи, в които по Закон не може да бъде издаван на определени групи, като майки в майчинство, пенсионери, когато бабите гледат детето, студенти и други. „С настоящата Заповед ще изискваме болничен лист там, където може да се издаде. В случаите, в които не може да бъде получен болничен, изискваме друг надлежен медицински документ“, каза д-р Атанас Камбитов. Той бе категоричен, че мерките за това решение са във връзка само и единствено с подобряването на посещаемостта на децата в детските градини.

Според Заповедта, родителят или настойникът на детето представя надлежен медицински документ за освобождаване на детето от такса, издаден от лекуващ лекар, в случаите, в които на същите не може да бъде издаден болничен лист. Упоменати са следните случаи „родителите/ настойниците на децата са безработни, трудоустроени, пенсионери, използват отпуск за бременност и раждане, отглеждане на малко дете, както и във всички случаи, в които болничен лист не може да бъде издаден“. Препис от Заповедта получиха директорите на детски градини и  дневни детски ясли. Д-р Камбитов бе категоричен, че пълна такса няма да се заплаща, когато причините, които налагат отсъствието на дете са в компетенцията на Община Благоевград. „Когато Общината извършва планови ремонти, няма ток, тогава такса не се заплаща в пълен размер. Тук коментираме само тогава, когато детето, било поради лични или здравословни причини, отсъства“, категорично заяви д-р Атанас Камбитов и обясни, че няма да бъде завишавана таксата в детските градини. „Така, както е записано решението в момента, Наредбата за сборни групи не се променя. Децата, които не посещават сборната група, не плащат такса. За тези, които обаче са записани по желание,заплащат такса и важи редът за представяне на медицински документ или болничен лист“, уточни кметът д-р Атанас Камбитов.

Той изслуша направените от директорите предложения, като пое ангажимент, те да бъдат разгледани и да бъде намерено решение. Кметът Камбитов апелира към директорите да сведат до знанието на родители, персонал Заповедта и да стане ясно нейната конкретна целенасоченост.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене