8 важни признаци, че сте под стрес

Много хора трябва да се опитват да балансират между професионалния и личния си живот. Това понякога може да се окаже много стресиращо.

В много случаи хората изпитват болки и понякога се разболяват. Това е нормално, но ако нещо ви безпокои постоянно, не бива да го пренебрегвате. Има признаци, които показват, че тялото ви е под стрес.

Важно е да се интересувате как функционира тялото, защото това ще ви помогне да забележите, ако нещо не е наред.

Предлагаме ви няколко признаци, които показват, че тялото ви е под стрес.

Промяна на теглото: В определени ситуации може да е трудно да регулирате теглото си. Дори с правилно хранене и упражнения понякога не се получава желаният резултат. Ако имате стресова ситуация, тялото ви ще увеличи производството на кортизол. Този хормон отговаря за стабилизирането на мазнините и въглехидратите. Той също така поддържа нивата на захарта в кръвта. Ако се произвежда твърде много от този хормон, ще ядете повече и ще произвеждате по-малко тестостерон. Това означава, че тялото ще изгори по-малко калории и ще качите тегло.

Кожни проблеми: Акнето, псориазисът и други кожни заболявания могат да се задействат поради прекомерно напрежение. Проведени са изследвания и е направено заключението, че съществува странна връзка между стреса и кожата.

Вдигане на температура: Както вече споменахме, стресът кара организма да произвежда прекомерно количество кортизол. Но това, което не казахме, е, че хроничният стрес кара имунната система да стане чувствителна към кортизола. Това води до повишен риск от боледуване.

Стомашни нарушения: Изследванията са доказали, че хроничният стрес може да има отрицателно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Причината за това е, че стресът кара мускулите да издърпат и да изтласкат органите. Лекарствата могат да помогнат за намаляване на болката, но за да се освободите напълно от нея, трябва да разберете какво предизвиква безпокойството ви. Ако се освободите от безпокойството, проблемът вече не е причинен от стреса.

Не можете да се съсредоточите: За да се съсредоточите върху ежедневните си задачи, умът ви трябва да е изчистен от отрицателни мисли. Стресът ще ви разсее от задачите, които сте си поставили, защото сте съсредоточени единствено върху проблемите си. Ако откриете, че това се случва, опитайте се да се справите със стреса преди определени дейности.

Косата ви пада: Има мит, че стресът може да доведе до загуба на косата. Всъщност това вече не е мит. Изследванията показват, че хроничният стрес може да доведе до изпадане на косата ви. Това е така, защото стресът предизвиква състояние, наречено Telogen Effluvium. Корените на косата да изпадат в състояние на покой. Но не си правете генерален извод. Косопадът също може да бъде генетичен, затова най-добре е да се консултирате с лекар.

Постоянни главоболия: Главоболието може да бъде причинено от много различни неща. Може да не спите правилно, да страдате от остеохондроза, или кръвното ви налягане да е твърде високо или ниско. Главоболието може да бъде причинено и от хроничен стрес. Това е така, защото има мускулни контракции в областта на главата и шията. Главата ви продължи да ви боли, докато тялото ви е под стрес.

Проблем със съня: Това е един от най-честите признаци, че тялото ви е стресирано. Стресът може да причини безсъние за някои хора. Те се притесняват за толкова много неща, че не могат да намерят време за сън. При липса на сън, те не могат да работят ефективно, а когато се приберат вкъщи, са уморени и не могат да свършат нищо, което може да доведе до семейни проблеми. Сънотворните са временно решение, но след като престанат да работят, може да е време да се опитате да се отървете от стреса си.

/Zdrave.to.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене