Колко много болести се виждат по лицето? Не пропускайте тези симптоми!

Клепачите са подпухнали, очите са зачервени, а под тях лежат сенки. Може би това са признаци на развиваща се болест. Кои заболявания се отразяват върху лицето? Не пропускайте тези симптоми!

Вежди
Налага ли ви се от време на време да коригирате формата на веждите си? Значи решавате проблема от грешния край: отстранявате последиците, вместо да се борите с причината!

• Веждите са плътни и храстовидни (винаги са били така или неотдавна са започнали да растат активно), плюс проблеми с цикъла показват дисфункция на яйчниците.

• Редките и тънки вежди също могат да бъдат сигнал за хормонален дисбаланс.

• Веждите изтъняват към слепоочието: това означава, че щитовидната жлеза страда от липса на йод.

• Веждите се срастат? Това може да показва склонност към хипертония.

Болести на окото
Очите ябълки или склерата трябва да е с белотата на перла.

• Жълтата склера показва чернодробно заболяване и камъни в жлъчния канал, а синкавата склера – липсата на калций в организма и уязвимостта на съединителната тъкан, което води до навяхвания, изкълчвания и други наранявания. Но може би сте изкарали целия ден на сухоежбина, ходили сте на фитнес и на парна баня. Като цяло, сте се изпотявали много, а сте пили малко течности – значи става дума за дехидратация.

• Конюнктивата – нежна мукозна обвивка, която постила предната част на склерата и вътрешната повърхност на клепачите – трябва да е ярко розово. Но тя е бледа? Следователно, в тялото са се натрупали много киселини и шлаки. Това се случва, когато бъбреците и черния дроб не се справят с детоксикацията на вътрешната среда.

Проблеми на носа
Бледността на върха на носа показва гастрит. Ако носът е побелял изцяло или дори заедно с челото – това означава, че кръвното налягане е спаднало под нормата.

Ако, напротив, той е почервенял – налягането е повишено.

Носът изглежда по-загорял от останалата част от лицето, буквално бронзов, по краищата на ноздрите се синьо-виолетови венички, а порите на кожата са разширени? Не са изключени проблеми с черния дроб! Друга причина е прекаляване със солариумите, злоупотреба с твърди напитки, с горещи и пикантни ястия.

Суха кожа на устните
Очертанията на устните са наричани лъкът на Купидон и те трябва да оправдават това название – да бъдат леко навлажнени, ярко розови и сияещи без никакво червило.

• Суха кожа на устните, дълго незарастващи пукнатинки с жълта коричка по ъгълчетата се появяват при кандидоза на лигавицата на устата, херпес, гастрит, анемия и диабет. Или пък ядете само вегетариански и обезмаслени храни и в тялото няма достатъчно желязо, мастноразтворими витамини А и Е, както и витамин B2, който се съдържа в жълтъка, черния дроб и кашкавала.

Обърнете внимание на очите си
• Синкавите кръгове под очите в 99 от 100 случая се обясняват с преумора и липса на сън. Но може да има и други причини. Например, виолетовите означават алергия. Жълтеникаво-восъчните – сърдечни проблеми. Розово-синьо – проблеми с пикочния мехур. Синкаво-люлякови – недостиг на желязо. Жълтеникавокафяво – склонност към запек, болести на черния дроб, жлъчката или бъбреците.

• На клепачите, под очите и по бузите се появяват плътни подутини: натискате ги с пръст, но не остават ямички? Това е миксидем, който може да е смъртоносен ако не се лекува! Развива се, когато щитовидната жлеза е твърде ленива, а причина за това е дефицит на йод дефицит или автоимунен процес. Незабавно отидете на преглед при ендокринолог

Какво казват бръчките
■ Бръчките на челото – къси надлъжни – показват тенденция към депресия и невроза.

■ Гънките между веждите сигнализират за възможен синузит.

■ Дебела кожа на челото, насечена от дълбоки бръчки, имеат жените с проблемни бъбреци. А „решетка“ от бразди – тези, чийто черен дроб боледува, които преяждат и са пристрастени към продукти от животински произход. В този случай си заслужава да преразгледате диетата си: да ядете по-малко месо, повече зеленчуци и плодове и по-скромни порции. Така кожата ще се заглади. Ако тя е прекалено бледо на челото, не забравяйте да измерите кръвното си налягане: може би то е ниско.

■ Снопчета бръчки в ъглите на очите показват намаление на слуха и предразположение към мигрена. И често се срещат при хора с болен стомах.

■ Бръчки по бузите, които се разбягват диагонално, са свързани с хипертония и нарушено кръвообращение в краката, бръчки около носа и устата – болен стомах.

■ Бръчките над горната устна в редица показват ендокринни смущения или спастичен колит, водещ до запек. Една дълбока гънка между долната устна и брадичката е сигурен признак на проблеми с червата.

Пигментация
Понякога за промени в организма сигнализира появата на пигментни петна по кожата на лицето. Например, пигментацията под формата на полумаска, покриваща бузите и челото, показва, че сте бременна! След раждането тя изчезва (макар и не веднага!). Но под влиянието на слънчево изгаряне може да се повтори отново без никаква връзка с бременността. Пигментацията по бузите може да говори за дисфункция на яйчниците и предразположение към миома на матката.

/Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене