Клавирен концерт на младата италианка с български корени Джорджа Куджа в Голямото концертно студио на Радио Благоевград

На 16 януари (вторник) от 18.00 часа, 25-годишната италианка Джорджа Куджа ще изнесе клавирен концерт в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.

Джорджа Куджа е виртуозна млада пианистка, родена в България, носителка на множество първи награди от международни клавирни конкурси. Гостуването и в Радио Благоевград е благодарение на творческите връзки на Радиото на Югозапада с проф.Ростислав Йовчев от Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“, в чийто майсторски клас по пиано е учила италианката.

Входът за концерта е свободен, а програмата е:

П. И. Чайковски – „Януари“, „Март“, „Юни“ и „Октомври“ из „Годишните времена“ оп. 39в

Ал. Скрябин – Прелюд оп.2 №2, Мазурка-импровизата оп. 2 №3

Ал. Скрябин – Прелюд и Ноктюрно за лява ръка

Дм. Шостакович – Прелюдии оп. 34- №№1-2-10-12-15-24

С. Прокофиев – из „Мимолетности“- №№  1-2-6

Джорда Куджа е родена през 1992 г. Започва да учи пиано на 7-годишна възраст в държавното училище „Джузепе Верди“ на остров Сардиния.

От 2006 г. учи в консерватория „Палестрина“  в  Каляри, от 2012-2014 продължава обучението си в Консерваторията  „Дж. Тартини“ в Триест, под ръководството на маестро Игор Конялато  и завършва обучението си в класа на  проф Тициана Бортолин през  март 2015 г. През 2017 г. получава бакалавърска степен от Двугодишна специализация  в Консерваторията на Кастелфранко Венето  под ръководството на Масимилиано Феррати.

През 2004 г. печели първа награда от клавирния конкурс „По стъпките на Моцарт“ в Макомер.

През 2011 г. Джорджа Куджа  работи в Консерваторията на Каляри, като корепетитор в класовете по пеене. Участвала е в няколко майсторски класове по пиано, под ръководството на от Игор Конялато, П. Камичия, Ростислав Йовчев и др., както  и майсторски клас по импровизация при проф. Б. Молина.

От 2012г. участва във фестивалите „Дебюси и френска музика“, ІІІ клавирен фестивал „Л.В. Бетовен и 32-те сонати „, организирани от консерваторията в Каляри, съпроводени с положителни  рецензии в пресата. През януари 2014 г. е участвала като солистка на оркестъра на студентите от Консерваторията „Тартини“, в концерта за откриване на академичната  2013/2014 година. През май 2014 г. тя свири в Teatro Miela в Триест, а през януари 2015 г. е солист на концерт в Teatro Rovis в Триест. През юли същата година изнася рецитал в българската столица София. През август 2015 г. участва в международен майсторски клас, проведен в град Цитадела с ръководител Маестро Масимилиано Ферати.

През 2016 г. Джорджа Куджа е участник в  XIII издание на „Лабораторията за камерна музика“, съвместен проект  на консерваториите на Венето с изпълнения във Венеция и Виченца. През 2017г. в град Падуа се изявява в „А minimal view Musica and arts“. От същата година преподава уроци по пиано в енорийския център на Педероба (Тревизо).

В България Джорджа Куджа ще изнесе няколко концерта, единият от които е в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене