Министър Денков: Изкуственият интелект е стъпка към персонализираното образование

Изкуственият интелект е стъпка към персонализираното образование. Той може да помогне при преминаването към обучение, насочено към всяко дете според неговите способности и потребности. Това каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на международната конференция “AI & The Digital Economy“. Shaping Bulgaria’s Digital Future in the OECD Perspective”.

По думите му изкуственият интелект може да оказва ключова помощ на учителите. За целта е важно педагозите, а и бъдещите млади учители да извличат максимална полза от технологиите. „Нашата система трябва да научи всяко дете и всеки студент да създават и да използват възможностите технологиите“, посочи проф. Денков.

Необходимо е да се надграждат знанията на учениците с допълнителни извънкласни дейности. „Децата трябва да ходят на училище не защото са задължени, а защото там е интересно. Този метод не е илюзия. Той работи в много други страни, но се изисква организация и допълнително финансиране“, отбеляза министърът.

Според него досега финансирането в системата е било насочвано за осигуряване на инфраструктура и апаратура. „Средствата трябва да бъдат за хората – за развитие на местните кадри, за привличане на специалисти от чужбина. За да бъдем най-добрите, наред с оборудването, ние трябва да имаме и най-добрите кадри“, посочи проф. Денков.

През последните години са направени важни стъпки за развитие на образованието, но те трябва да се надграждат. Водещи специалисти от бизнеса влизат вече в клас и показват на децата как работят новите технологии. От ранна възраст учениците изучават предмети като технологии и предприемачество. Повишава се интересът към професионалното образование, като някои професионални училища успешно конкурират езиковите и математическите гимназии.

В училищната система започна също изграждане на STEM центрове. Кабинетите привличат интереса на учениците, като в тях се изучават информационни технологии, роботика, природни науки и др. „В Националния план за възстановяване и устойчивост на България заложихме всяко училище да развие STEM център. Така ще покрием цялата мрежа, за да подготвяме децата в тези интересни и важни направления“, допълни министър Денков.

Той подчерта, че в сферата на висшето образование и научните организации също са направени значителни инвестиции, но за да продължат развитието си, те трябва да бъдат част от европейските и международните мрежи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене