Чесънът е не само вкусна подправка, но и лекарство за…

Именно неприятният дъх от него е балсам за белия дроб

Чесънът е не само вкусна подправка. Вече хиляди години той доказва незаменимите си лечебни свойства. Дължи ги на съдържащите се в скилидките му съединения, които при поглъщане се отделят през белите дробове и предизвикват характерния дъх, заради който чесънът се избягва от мнозина.

Ново изследване обаче сочи, че яденето на пресен чесън намалява риска от рак на белия дроб с до 44%. Изследван е именно той, защото, стрит на прах, изсушен или сготвен, действа по-слабо. Проучването обхваща 1424 души с рак на белия дроб и 4543 здрави хора. Доказано е, че с ядене на пресен чесън поне 2 пъти седмично рискът да се развие белодробен рак спада почти наполовина.

Друго проучване се ограничава до вещество в чесъна, което не само спира растежа на раковите клетки, но и унищожава много от тях в рамките само на 24 часа. Това означава, че консумацията на чесън действа като химиотерапията, но без нейните токсични странични ефекти.

Но ползата не се ограничава само до рака. Заради антиоксидантните си свойства чесънът е ефикасен и при лечение на простуди, инфекции, диабет, сърдечни болести. Черният чесън съдържа два пъти повече антиоксиданти от белия. Чесънът на прах обаче не е толкова ефикасен.

Има много начини да се яде чесън. Всеки знае обикновените. По-екзотичните са като дресинг за салати с босилек например, добавен към гаспачо, салса или в прясно песто и брускети, смесен с авокадо за гуакамоле и пр.

Яденето на чесън обаче предизвиква опасения, че след това трябва да се нахлузва противогаз. Не, дъхът на чесън се прогонва, като се сдъвчат няколко стръка суров магданоз или изядете една ябълка с кората.

Премахва брадавиците 100% и завинаги

Чесънът е известен и като ефективно средство срещу кожни болести като акне и микоза поради своите антибиотични и противогъбични свойства. Първо по рода си проучване установи, че той може да убие всяка брадавица, до която се докосне, и да излекува мазол до 80%. Причина за брадавиците е човешкият папилома вирус, а мазолите най-често са от неудобни обувки.

В проучването на 23-ма души с брадавици те са третирани с мастноразтворим екстракт от чесън, нанесен директно. “Пълно възстановяване настъпи при всички след 1-2 седмици лечение”, сочат авторите на изследването. Брадавиците изчезват, без да останат белези. От 9 души с мазоли, които са лекувани със същия екстракт, при 7 има пълно възстановяване след 10-20 дни. При другите двама са налице “забележимо подобрение и почти пълно възстановяване”.

От замразяване до задушаване с лепенки

Срещу брадавиците е опитвано какво ли не. Но дори замразяването им (криотерапия) невинаги работи и често оставя белег или по-сериозни изгаряния. Прилага се и третиране на брадавиците със салицилова киселина, но това отнема седмици и дори месеци и невинаги ги премахва завинаги. Нито един от двата метода не е подходящ за хора с диабет или проблеми с кръвообращението.

“Сега брадавици се лекуват с криотерапия, лазерен нож или задушаване с лепенки. Тези методи не са 100-процентови и има рецидиви. В нашето проучване за екстракта от чесън няма нито един случай на повторна поява на брадавици за целия период на проследяване (3-4 месеца). В повечето клиники премахването на мазоли става с операция, която е скъпа и може да е болезнена. Лечението с екстракт от чесън изглежда далеч по-удобно и ефективно”, обобщават учените.

Тези забележителни резултати се дължат на антивирусните и противогъбичните съставки в чесъна. Също на антитуморното съединение диалилов дисулфид в него. Както и на способността на чесъна да активира и подсили имунитета. Тогава тялото по-ефективно се бори с инфекциите.

168chasa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене