Владимир Каролев: Нещата за Пирин се разбират за 5 минути. Ако имаш желание

Карта за промените в плана на управление на НП „Пирин“сподели на сайта си във фейсбук икономистът Владимир Каролев. Всеки желаещ да отдели 5 минути ще разбере нещата, написа Каролев.

Ето целия му пост:

Това е официалната карта за промените в плана за управление на парк Пирин, която МОСВ показва от вчера. И както каза министър Димов, нещата са толкова прости, че всеки желаещ да отдели 5 минути ще ги разбере. Министерски съвет направи две прости промени:
1. Без да разширява туристическата зона (червеното) от 2.6% от парка, позволява вътре в нея да се направи предложение само за спортна инфраструктура (втори лифт) – каквото е позволено от чл. 21 от Закона за защитените територии (и доказано категорично в над 60 съдебни решения).
2. В зоната за опазване на горски екосистеми (светло зеленото) се разрешава създаването на водохващания за питейни и де факто противопожарни нужди – каквото е позволено от чл. 21 от Закона за защитените територии. Тъй като създаването на водохващания по ЗУТ се нарича строителство, в таблица 32 от плана наистина има разрешено строителство, но точка 14 от същата глава указва категорично, че това е само и единствено строителство на водохващания. Над целия план стои и самият ЗЗТ, който забранява всякакво строителство, освен спортна инфраструктура, водохващания, пътища.
3. Стои въпросът защо през 2004 г., когато самият Тома Белев е спечелил финансирането за писане на плана, тези разрешени по закон водохващания са забранени в плана? Обикновена неграмотност или опит да се наруши снабдяването с питейна вода на селищата в пиринско и попречи на гасенето на пожарите в парка?
4. Ако всичко това е ясно и безспорно, то може ли ДСБ и Да, България да си протестират срещу и разчистват сметките с бившия им работодател Бойко Борисов, без да замесват развитието на туризма и опазването на Пирин от пожари? Че нито съм ги видял да помогнат с нещо на туристите, нито съм ги видял да гасят пожара в Кресна, когато Бог прати дъжд и спаси планината.

/Труд

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене