Покровителят на занаятчиите св. Спиридон бил кундурджия

МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТИ ЗА ЕДИН БЛАГОЕВГРАДСКИ СВЕТЕЦ – НЕЩО ИНТЕРЕСНО!

 

Тома СПАСИЕВ

На 12 декември Право­славната църква почете па­метта на свети Спиридон, епископ Тримитунтски и един от най-великите чудо­творци на IV век.

Още след като умира през 350 г. и е погребан в Трими­тунт, на гроба му започват да стават много чудеса.

В средата на VІІ в. мощи­те на светеца са извадени и тържествено пренесени в Константинопол.

Още тогава е направило впечатление, че независимо от дългото време, измина­ло от смъртта му, тялото му било съхранено почти без видими изменения, включи­телно косите, зъбите и цве­тът на кожата.

През 1453 г. при превзема­нето на Константинопол от турците мощите му са пре­несени на о. Керкира (Кор­фу), където се намират и до днес, съхраня­вани в сребъ­рен саркофаг в едноименна­та църква „Св. Спиридон“.

На два пъти през година­та се сменят одеждите, с които са обле­чени нетлен­ните останки на светеца. Удивителното в случая е, че винаги му се слагат нови дрехи и обув­ки, а след шест месеца те вече са силно заха­бени, а обув­ките – силно износени. За­това и мнози­на вярват, че и до ден днешен светецът обикаля по света и помага на нуждае­щите се.

Друг удивителен факт, който няма научно обяснение е, че тялото на св. Спиридон поддър­жа постоянна те­лесна температура от 36,6 градуса.

В народните представи св. Спи­ридон бил кондур­джия (обущар), затова и до днес работещите в обув­ната промишле­ност и обущарите почитат деня му. Празнуват също и представители на други за­наяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери, терзии и др. Особена почит му отда­ват и керемидарите и тухла­рите. Светецът се приема и като покровител на конете и едрия добитък. Почитат го и козарите.

Култът на този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той особено е популярен сред християнското население на Родопите и в района на Бла­гоевград.

Народът вярва, че св. Спиридон е лечител на рани, порязване, обриви и пъпки и в негова чест се месят ко­лачи – пит­ки, кравай­чета, които се раздават на съседи и роднини с пожелание­то светецът да прогони болестта далеч от дома. Вярва се още, че при суша измолвал дъжд, а при киша спирал валежа.

Там, където го смятат за покровител на конете, жени­те раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

Според поверията, какво­то е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през месеците на идната година. Но не само дните, а и 12 следващи нощи показват какви ме­сеци ни чакат.

На праз­ника му имен ден празну­ват: Спи­ридон, Спиро, Спири­донка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене