Да посрещнеш 2018 г. в село без ток

Двама души посрещнаха Нова година в село без ток. Не става въпрос за авария, тъй като в симитлийското село Сухострел никога не е имало електричество. Селището се намира на цели 30 километра от общинския център Симитли, а да се стигне до него хич не е леко, защото по-голямата част от пътя е черен.

„Бойко Гогов доскоро бе единственият човек, който живее там. Но вече има жена. Двамата се снабдиха с всичко необходимо, за да честват настъпването на новата година. През лятото в Сухострел се качват още двама-трима пенсионери, но постоянно там са само Бойко и жена му”, разказа кметският наместник на Брестово и Сухострел – Живко Стаменов. В населеното място източник на светлина са слънцето, газените лампи, свещите и фенерите. Добрата новина е, че няма паднал сняг в гората, затова пътят до селото е проходим. Това позволява на управника да изпълнява поръчките на местните хора и да им качва с колата каквото им трябва. Бойко Гогов от години се занимава с животновъдство, отглежда петнадесетина крави и коне.

„Той е стожерът на Сухострел, където някога е имало гранична застава, която сега се руши. Без Бойко селото ще опустее и изчезне от картата на България. Шансът да оцелее селището е да се направи път и да има ток”, смята Живко Стаменов.

/kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене