ВИДЕО: Популярен неврокопски художник изненада предколедно съгражданите си с оригинална изложба

В навечерието на Коледа, популярният неврокопски художник, поет и бохем, Николай Маринов, представи новите си оригинални творби в самостоятелна изложба. Тя бе открита в галерията на твореца на втория етаж на китайския МОЛ в Гоце Делчев. В словото си с което Ники се обърна към почитателите на неговото изкуство, каза:
„В древните тибетски учения съществува митичната птица – така наречената Гаруда, която се ражда напълно развита и щом счупи черупката отлита в небето с пера в крилете.
Това символизира съвършената човешка природа. В раждането и в смъртта човешките качества се проявяват щом счупят черупката на своето битие, житие и така нататък.
В навечерието на най-светлия празник – Коледа пожелавам здраве, любов и духовен берекет на всички!
Изкуството има надлежните възможности и параметри за всичко това. От както свят светува изкуството е одушник за вълненията и тревогите на душата, питателна храна на духа, време за безпокойството с байряка. Отдаден да му служа чакам, търся и живея с музата. Тя няма постоянен адрес, нейн дом е творецът, който тя избира без договор, застраховка, ритъм и срок. Визитите й изострят сетивата до краен предел, до последната фибра, окрилят и изтощават, погубват и възкресяват.
В ежедневието музата се свързва с материален образ, надарен с физическа, с духовна красота, с ярък интелект.
Настоящата експозиция е плод от внушенията и любовта на действителни лица, които миришат на папрат, сини боровинки и дива ягода – чак до смъртта.
Скелето носи и изразява Лидия с нейните авторски дрехи, обозначени от екзотични имена като “ Годеницата на Хенрих VIII „, “ Китайски грип „, “ Федон – шеметът „, “ Покорното куче „, „Войната на сперматозоидите „.
Послеслов:
Нека на пенджеара цъфти коледника от сутрин до здрач и реже снега за шейната“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене