Деца с показно как се върти бизнес: 5-има ученици отвориха ресторант, за 10 ч. продадоха 2000 кебапчета, направиха 4 хил. лв. оборот

скара

Петима ученици отвориха само за един ден затворения от три години ресторант в района на Новия санаториум в Сандански и разбиха канкуренцията,  като за 10 часа продадоха 2000 кебабчета и кюфтета, 40 кг бланширани кар­тофи и стотици порции шопски салати.

Идеята за ресторантьорския бизнес е на Любен Георгиев, деветокласник в Земеделската гимназия в курортния град, чийто баща Стойчо стопанисвал преди три години заведението. В уче­ническата бизнес група се включил де- сетокласникът в гимназия „Яне Сандан­ски“ Илиян Дуков, също син на бизнес­мени, и съученикът му Райчо Митов. Тримата поканили за помощници шестокласника в Спортното училище Доб­ромир Георгиев, братовчед на Любен, и седмокласника Васил Митов, който е братовчед на Райчо. Любопитното е, че Васил е неколкократен медалист по плуване, а Райчо е съдия на футболни мачове.

Три дни момчетата усилено се гот­вели, за да отворят заведението в деня на празника на Сандански. Събирали от домовете си, от близки и познати маси, столове, съдове, вилици, лъжици, фритюрници. Чистили, лъскали, за да бъдат добре подготвени за начинанието.

Момчетата отвориха заведението в 7 ч. сутринта, до 17 часа бяха напра­вили 4000 лв. оборот. Заведението бе­ше препълнено през целия ден. Добри и Васил правиха салати и пържиха кар­тофи, Любен и Илиян сервираха на клиентите, а Райчо и чичо му, който през цялото време стриктно контроли­раше момчетата, се потиха над двете скари.

Мечтата на 17-годишния Райчо е да замине да учи в Америка и след време там да отвори български ресторант. Любен и Илиян мечтаят да имат пари, за да могат да ги харчат за страстта си – моторите.

Санданчани подкрепиха радушно идеята на учениците да се включат в празника с труд, вместо да висят пред компютрите или да се шляят по улиците.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене